Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.11.07

Puma Punku : Tények a titokzatos helyről .

Ez a templomi komplexum, amely a bolíviai Tiwanaku (spanyol Tiahuanaco vagy Tiahuanacu) közelében található, az egyik leghihetetlenebb ősi rom, amelyet Dél-Amerikában találhat. Körülbelül 70 km-re La Paz városától megtaláljuk bolygónk egyik leghíresebb helyét.

A Puma Punkuban található rengeteg megalitkő a bolygón található legnagyobbak között található. A Puma Punku megtöri az ősi kultúrákról alkotott hagyományos nézeteinket. Hihetetlenül pontosan megmunkált kövek, pontos rovátkák és polírozott felületek évszázadok óta túlmutatnak minden magyarázaton. Ennek a megalitikus helynek az építési folyamatában használt andezitköveket olyan pontosan faragták, hogy habarcs használata nélkül is pontosan és szilárdan illeszkedjenek egymáshoz.

Ez az ősi hely számtalan elmélettel dacol a hivatalos tudósok, történészek és tudósok által. Ezt az ősi helyet - más helyszínekkel együtt, mint a mexikói Teotihuacan, az egyiptomi Giza-fennsíkot, Ollantaytambo-t és Sacsayhuaman-t - nevezik páran az ősi Wikipédiának, mert számtalan részletet kínál nekünk őseinkről, életükről, képességeikről, tudásukról és készségeikről. .

Ez a lenyűgöző ősi "idegen" komplexum La Paz-tól mintegy 72 km-re nyugatra, az Andokban magasan található. Puma Punku 3 850 méter magasságban fekszik, annál nehezebb megmagyarázni, hogy az alkotók hogyan bányászták, szállították és rakták le a helyükön lévő hatalmas gránit köveket.  A kőzetek szállításának módja, melyek legalább 20-30 tonna tömegűek, nem ismert. Nemrég azonban azt is felfedezték, hogy a kövek rendkívül mágnesesek. Suzan Moore geológus vizsgálatai szerint a kövek bizonyos része egy kvarcban gazdag gránit, amelynek szokatlanul magas a turmalin tartalma. A turmalin nagyon érdekes, mivel piezoelektromos, piroelektromos és mágneses. Nem csoda, hogy az iránytű vadul forog. A reaktívabb darabokban több turmalin lehet.

Puma Punku

A másik fajta kő, amely Puma Punkuban található, a vörös homokkő, melyet állítólag egy 15 km-re lévő kőbányából szállítottak ide. Ezek a kövek úgy tűnik, hogy egyáltalán nem mágnesesek, ezért felmerül a kérdés, hogy az eredeti építők a szürke gránitot szándékosan választották ki a mágneses tulajdonságai miatt, vagy ez csak egy véletlen volt?

Pár konkrétum a kövek méreteiről . Puma Punku legnagyobb kövei között a következő méretek találhatók: 7,81 m hosszú, 5,17 m széles, átlagos vastagsága 1,07 m, becsült súlya pedig körülbelül 131 tonna. A Puma Punkuban talált második legnagyobb kőtömb 7,9 m hosszú, 2,5 m széles és átlagosan 1,86 m vastag. Súlyát 85 tonnára becsülték.

Úgy gondolják, hogy a Puma Punku Kr.e. 536 körül keletkezett. Sok szerző azonban úgy véli, hogy a hely sokkal régebbi, és akár megelőzheti az inkák kultúráját. A Puma Punku soha nem készült el, és a szakértők úgy vélik, hogy a teljes befejezése előtt elhagyták.

A Puma Punk leghíresebb kövei az úgynevezett H-tömbök , A H-blokkok olyan rendkívül pontosan illeszkednek egymáshoz, hogy az építészek ma is nagyon ritkán dolgoznak ilyen precizitással . A Puma Punk blokkjait olyan pontosan dolgozták fel, hogy az előregyártás és a tömeggyártás módszereit feltételezi , amelyek olyan technológiákat alkalmaznak, amelyek több száz éven át megelőzik az inkákat, a Tiwanaku későbbi utódját.

Puma Punku

A Puma Punk minden követ tökéletesen megmunkáltak, így pontosan illeszkedik a környező kövekbe. A tömbök puzzle-szerűen illeszkednek egymáshoz, habarcs használata nélkül teherhordó kapcsolatot alkotnak. Az akkori megmunkálás pontossága kihívást jelent a mai technológiai lehetőségek számára is.

Az a pontosság, amellyel ezeket az éleket és szögeket megmunkálták , úgy , hogy összehangolt terhelhető kapcsolatokat hozzanak létre egymás közt , a kő rendkívül kifinomult ismeretéről tanúskodik . 

A kutatók úgy vélik, hogy a kőtömböket a Titicaca-tó közelében, körülbelül 10 km-re Puma Punktól bányászták , de további kőtömböket találtak, a Copacabana-fok közelében, amely körülbelül 90 km-re fekszik a Titicaca-tó felett. Ez is Puma Punku egyik nagy rejtélye .

Puma Punku

Az aymara nyelvben a Puma Punk kifejezés jelentése "Puma kapu", más néven Oroszlán vagy Nap kapu. A Puma Punkuban talált kövek egy részének felülete  majdnem olyan sima, mint az üveg . Ezt a fajta kőmunkát csak néhány helyen láthatjuk a Földön. Tiwanaku Puma Punku közelében található, valójában egy kilométerre sincs északkeletre Puma Punkutól. A tudósok úgy vélik, hogy Tiwanaku egykor a civilizáció központja volt, több mint 40 000 lakosával.

A Puma Punku templomegyüttes, valamint a környező templomok, az Akapan Piramis, Kalasasaya, Putuni és Kerikala , Tiwanaku szellemi és rituális központjaként működtek . A Tiwanaku valószínűleg a legnagyobb eredeti amerikai civilizáció, bár sokan még soha nem hallottak róla. A Tiwanaku civilizáció, amelyhez Puma Punku tartozik, valószínűleg a Kr. U. 700–1000-es években érte el a csúcspontját . Meglepő módon úgy tűnik, hogy ez a kultúra (hasonlóan sok más fejlett civilizációhoz Amerikában) meglehetősen váratlanul eltűnt Kr. U. 1000 körül: "Miért?"

A mai látogatót megdöbbentik e „nem emberi léptékű, gigantikus kőtömbök , melyek még romos állapotukban is lenyűgözőek. A város napjaink régészeti kutatásainak egyik legvitatottabb leletegyüttese . Nincs tudományos magyarázat arra, hogy az írásbeliséget nem ismerő korabeli ajmara-indiánok miért és milyen technológiával emeltek ilyen óriási építményeket. 

Tiwanaku - Wikipedia

A tiahuanacóiak remek mérnökök és gazdálkodók voltak . A Titicaca-tavat tápláló Katari folyó széles völgyét a város éléstárává fejlesztették, kiterjedt csatorna- és töltésrendszert építettek, hétezer hektáron  termesztettek kukoricát, burgonyát, kinoát (dél-amerikai gabonafélét) és más haszonnövényeket. A terület kutatói által suka kollus vagy camellones elnevezésű teraszos földművelési rendszert építettek ki , amely nem csupán a teraszok öntözéséhez szükséges vizet, valamint a termőföld feltöltését és feljavítását szolgáló tápanyagban gazdag üledéket – nitrogénben és algákban gazdag szerves iszapot – biztosítottak a megmunkált területnek, hanem sajátos hőraktárként is funkcionáltak. A nappal elnyelt hőt éjszakánként visszasugározták, ezzel kiegyenlítették a hőingást és egy viszonylag állandó hőmérsékletű levegőréteget vontak a kultúrnövények fölé. Olyan egyenletes mikroklímát hoztak létre, „amely meghosszabbította a növények növekedési és termési időszakát ezen a nagy magasságon, részint pedig hozzásegítette a gabonát ahhoz, hogy átvészelje a zordabb időszakokat is. 

 Empire - City, Imperial State at Lake Titicaca

Régészek és mezőgazdászok néhány évvel ezelőtt rekonstruálták ezeket a töltésföldeket. Míg a hagyományos növénytermesztéssel hektáronként 2,4 tonna, a modern mezőgazdasági technológiával 14,5 tonna burgonyát termesztettek, a tiahuanacóiak módszerével 21 tonna/hektár terméshozamot értek el.

Hihetetlen, hogy ezt az egyszerű, ám ennyire hatékony mezőgazdasági technikát egy olyan régi kultúra fejlesztette ki, amelynek már a nevére sem emlékeznek . A birodalom 950-ig töretlenül erősödött. Ekkor valami drasztikus változás következtében a birodalom összeomlott. A régészeti kutatások azt bizonyítják, hogy a városépítő munka hirtelen szakadt meg; az épületek befejezetlenül maradtak. A birodalom hanyatlásának okait és időrendjét máig nem sikerült tisztázni . 

További tartalom és forrás :  wikipedia.org  és  suenee.cz

Tiahuanaca

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.