Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.10.20

ÚJRA KELL ÍRNI A TÖRTÉNELEM MAJÁKRÓL SZÓLÓ FEJEZETÉT !

Egy kutatócsoport egy modern lézeres távérzékelő módszerrel egész városokat és 60 ezernél is több ember alkotta objektumot talált a guatemalai esőerdő mélyén .

A régészeknek évtizedeken át egyetlen lehetőségük volt a maja civilizáció kutatására: macsetével méterről méterre előre haladni a sűrű közép-amerikai esőerdőben, s türelmes munkával, apránként eltűntetni a fehér foltokat a birodalom térképéről. Ezzel a módszerrel az a kép alakult ki a maja városokról, hogy azok egymástól elszigeteltek és jórészt önfenntartóak voltak. 

A PACUNAM Alapítvány által szervezett és támogatott, több mint harminc, a világ minden tájáról érkezett régész részvételével zajlott PACUNAM LiDAR kutatási program azonban forradalmian új eredményeket hozott a maja birodalom épített örökségével – és ezen keresztül társadalmi, gazdasági viszonyaival – kapcsolatban. A kutatók a LiDAR (Light Detection and Ranging) technológia segítségével repülőgépről különleges felvételek sokaságát készítették a guatemalai esőerdő egy kétezer négyzetkilométeres darabjáról, melyek a növényzettől megfosztva, „pőrén” ábrázolják a területet – anélkül, hogy egyetlen fát vagy bokrot is ki kellett volna vágniuk a régészeknek. 

Az eredményeket kielemezve a tudósok arra a meglepő következtetésre jutottak, hogy a maja birodalom alföldi területein a korábban gondolt 1-2 millió helyett akár 20 millió ember is élhetett – azaz nagyjából fele annyi, mint a korabeli Európában, egy nagyjából olaszországnyi területen.

A LiDAR technológia segítségével elvégzett felmérés még Tikalban, az egyik legjobban tanulmányozott maja városban is feltárt egy újdonságot – méghozzá egy eddig ismeretlen piramist a város kellős közepén! A régészek által eddig természeti képződménynek hitt objektum az egyik legfontosabb felfedezés Tikal központi részén az elmúlt évtizedekben – sőt, a lézeres távérzékelési eredmények azt is kimutatták, hogy a város háromszor-négyszer nagyobb volt az eddig gondoltnál. A LiDAR adatok Tikal külső területein – akárcsak más települések határában – kiterjedt fal- és erődrendszerek létét is bizonyítják, alátámasztva az új elméletet, mely szerint a maják nagy volumenű háborúkat vívtak a rivális hatalmakkal.

Egész városok rajzolódnak ki előttünk a felmérés adatait elemezve – mondja Estrada-Belli. További 20 ezer négyzetkilométer vár feltárásra, valamint települések százai, melyekről ma még semmit nem tudunk. 

Teljes tartalom és forrás : natgeotv.com

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.