Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hírek

Hírek , információk , közlemények : Hírek Délnyugat Krónika

Hírek Délnyugat Krónika

 

„ΗÍREK”

A legfrissebb hírek percenként frissítve . / Kattints ide , vagy a mai teljes tartalomért a HÍREK feliratra a képen ! /  

A legfrissebb hírek folyamatosan élőben !

Euronews magyarul :

 

 

Cikkek

2020.12.30

Koronavírus : Tovább nőtt az oltásra regisztrálók száma .

/ Menüpont: Hírek / Hozzászólások: 0

Tovább nőtt, 598 ezerre a koronavírus elleni oltásra regisztrálók száma .

Dömötör Csaba tájékoztatása szerint a vakcinainfo.gov.hu hivatalos internetes oldalon már 462 ezren jelezték igényüket, 136 ezer állampolgár pedig postai úton küldte vissza a regisztrációs lapot.
    Hangsúlyozta: az oltás önkéntes, ezért is fontos, hogy a hatóságok tudják, kik szeretnének élni a lehetőséggel, így fel tudják venni velük a kapcsolatot. Akik regisztrálnak, igény esetén rendszeres tájékoztatást kapnak az oltási program fejleményeiről .

Az aktuális adatok szerint 1972 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 319 543 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 137 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 9429 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 144 234 fő, az aktív fertőzöttek száma 165 880 főre csökkent. 6 155 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 425-en vannak lélegeztetőgépen. A második vakcina-szállítmány ma reggel érkezett Magyarországra, és az eddig kijelölt öt kórházi oltópont mellett a többi kórházi oltóponton is megkezdődik az egészségügyi dolgozók oltása.

További információk a teljes bejegyzésben .

 

 
Teljes bejegyzés

2020.12.26

EGY INDIAI FÉRFI 30 ÉVEN ÁT ÁSOTT EGY CSATORNÁT, HOGY VÍZZEL LÁSSA EL A FALUJÁT

/ Menüpont: Hírek / Hozzászólások: 0

Egy indiai férfi, Laungi Bhuiyan 30 évig ásott egy csatornát, hogy vízzel lássa el a faluját, adott hírt erről az India TV.

Mahindra's post on Christmas Eve went viral on social media | Laughing  Colours

A Csatornaemberként is emlegetett férfi, látva, hogy Kothilawa-ban évről évre vízhiányban szenved a lakosság, úgy döntött, elvezeti a vizet a településre.

Tette ezt azért is, mert kezdtek elköltözni a lakosok a faluból, hisz a hegyekből lefolyó esővíz már nem érintette a települést, az a közelben egy folyóba ömlött.

Bihar Man Digs 5-KM Canal To Bring Water To His Village | Nation

A férfit évtizedeken át tartó munkájában senki sem segítette, Laungi Bhuiyan mégsem adta fel, így 30 év elteltével elkészült a csatorna kiásásával. A munkavégzés során csak a két kezét, valamint kapát és ásót használt.

Az elvezetett víz a falu mellett egy kis tavacskában gyűlik össze, melyből bőségesen jut nem csak a lakosságnak, hanem az állatoknak is, sőt, emellett a víz a közelben folytatott kiskerti műveléshez is elégséges. 

Laungi Bhuiyan

Laungi Bhuiyan története először a Twitteren látott napvilágot, majd felkapta a sajtó, így a hír eljutott egy indiai milliárdoshoz is, aki elismeréseképpen egy traktorral ajándékozta meg a férfit, vélhetően azért, hogy a géppel könnyítse meg a karbantartást. 

Teljes tartalom és forrás : utajovobe.eu

Videó a teljes bejegyzésben .

Laungi Bhuiyan

 
Teljes bejegyzés

2020.12.24

Koronavírus : Új gyógymód a koronavírus okozta betegségek ellen .

/ Menüpont: Hírek / Hozzászólások: 0

A Magyar Kormány és az amerikai Lilly gyógyszergyártó megállapodást írt alá több ezer magyar COVID-19 fertőzött beteg bamlanivimab antitest terápiával történő gyógyításáról.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelemzés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) engedélyezte a bamlanivimab nevű készítmény vészhelyzetbeli alkalmazását Magyarországon az enyhe és a közepesen súlyos COVID-betegek kezelésére olyan pozitív vírusteszttel rendelkező felnőtteknél és 12 éves vagy annál idősebb, 40 kg vagy annál nagyobb testtömegű serdülőknél, akiknél fennáll a nagyfokú kockázata annak, hogy a COVID-19 betegség súlyos stádiumába kerüljenek.
    A bamlanivimab antitest terápia jelentősen csökkentheti a koronavírus betegség szövődményeit, így számos esetben elkerülhető a beteg kórházi kezelése, mely a betegek gyorsabb gyógyulásán túl enyhítheti az orvosokra, nővérekre és a teljes kórházi rendszerre nehezedő terhet is.
    A bamlanivimab az első monoklonális antitest terápia, amely veszélyhelyzeti felhasználásra hatósági jóváhagyást kapott az Egyesült Államokban, majd Kanadában. A gyógyszert a Lilly az első amerikai gyógyult betegek egyikéből vett vérmintából fejlesztette ki.A bamlanivimab infúzió beadása kijelölt kórházi centrumokban fog megtörténni, a betegek számára a terápiát az állam ingyenesen biztosítja.
    A szer engedélyezett adagja egy egyszeri, 700 mg-os intravénás infúzió, amit a pozitív vírusteszt után a lehető leghamarabb, illetve a tünetek jelentkezése után 10 napon belül kell beadni. Ez az egyszeri adag jelenti a beteg teljes kezelését. A szer blokkolja a vírusok kötődését és bejutását az emberi sejtekbe.
    Az OGYÉI, alig egy hónappal az amerikai jóváhagyást követően, Európában első országként, 2020. december 12-én engedélyezte a bamlanivimab hatóanyagú gyógyszer magyarországi veszélyhelyzeti alkalmazását és ideiglenes beszerzését, így a magyar betegek már 2021. januárjának második felében hozzájuthatnak az antitest terápiához. A megállapodás értelmében több ezer adag ampulla érkezik Magyarországra 2021 első negyedévében. További mennyiségek beszerzése a magyar pandémiás helyzet és a Lilly gyártási kapacitásának függvényében alakul.

Helyi adatok a képen a további friss országos adatok a teljes bejegyzésben találhatók .

„SARS SARS-COV-2 tájékoztatás Letenye város 2020. december 22. - kedd 15 fő igazolt koronavírusos beteg 20 fő járványügyi megfigyelés alatt”

 
Teljes bejegyzés

2020.12.23

Koronavírus : Az európai és a magyar hatóságok által engedélyezett vakcinák biztosan hatékonyak lesznek .

/ Menüpont: Hírek / Hozzászólások: 0

Az emberek "bízzanak a védőoltásokban", mert az európai és a magyar hatóságok által engedélyezett vakcinák biztosan hatékonyak lesznek - kérte a lakosságot a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorában.

Szlávik János azt mondta: nem zárható ki, hogy a koronavírus még jövőre is egész évben is velünk marad.
    A főorvos hozzátette: "szerencsés esetben nyáron fellélegezhetünk", de ősszel még szankciókra lehet szükség, hogy ne alakuljanak ki kisebb járványok. Egyes vélemények szerint a koronavírus a következő években és évtizedekben is velünk marad, de nem fog az ideihez hasonló súlyos eseteket és halálozásokat okozni, mert több hatékony védőoltás áll majd rendelkezésre - jegyezte meg.
    Kérdésre válaszolva Szlávik János azt mondta: ő azt a vakcinát választaná, amely "legelőször itt lesz". Ugyanis nap mint nap halnak meg emberek és kerülnek kórházba, intenzív osztályra a koronavírus-fertőzés következtében. Ezt pedig a védőoltással meg lehet akadályozni .

Mind az öt kínai fejlesztésű vakcina a tesztidőszak harmadik fázisába érkezett - hangzott el kedd este az M1 aktuális csatorna Híradójában, amelyben azt is kiemelték: a Sinopharm vakcina a szakértők szerint 86 százalékos hatékonyságú.

A tudósítás szerint a Sinopharm vakcinát Szaúd-Arábiában és az Egyesült Arab Emírségekben tesztelték. Az Egyesült Arab Emírségekben a nyáron több mint 31 ezer önkéntest oltottak be vele és senkinél nem tapasztaltak súlyos mellékhatást. Decemberben a vakcina teljes körű felhasználását is engedélyezték.
    Szudánban is a kínai Sinopharm vakcinát választották. Az egészségügyi minisztérium egyik tisztviselőjének elmondása szerint azért, mert azt az "eddig legtöbbet tesztelt és legbiztonságosabb oltóanyagnak tartják".
    Erről beszélt a kínai nemzeti egészségügyi bizottság egyik igazgatója is, aki szerint minden kínai fejlesztésű, a harmadik fázisban lévő vakcina "jól vizsgázott", biztonságosnak és hatékonynak bizonyult - hangzott el az M1 Híradójában.

Mai adatok a teljes bejegyzésben , további részletekkel .

SARS SARS-COV-2 tájékoztatás Letenye város 2020. december 22. - kedd 15 fő igazolt koronavírusos beteg 20 fő járványügyi megfigyelés alatt

 

 
Teljes bejegyzés

2020.12.21

Adventi gondolatok

/ Menüpont: Hírek / Hozzászólások: 0

Szombathelyi Egyházmegye :  Adventi gondolatok - 2020. december 21.

Pete Polgár Máté, szombathely-szentkirályi plébános gondolatai .

Videó a teljes bejegyzésben .

„ADVENTI GONDOLATOK”

 
Teljes bejegyzés

2020.12.20

Koronavírus : A koronavírus elleni oltások egyértelműen életmentőek .

/ Menüpont: Hírek / Hozzászólások: 0

A koronavírus elleni oltások egyértelműen életmentőek, hiszen nemcsak a járványt, hanem a súlyos szövődményeket és a haláleseteket is megakadályozhatják - mondta a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa szombaton az M1 aktuális csatornának nyilatkozva.

Szlávik János jó hírnek nevezte, hogy az Egyesült Államokban már két hasonló hatásmechanizmussal működő oltóanyagot törzskönyveztek, amelyeket a következő hetekben továbbiak követhetnek és ezek a világ több országába eljuthatnak.
A főorvos azt tanácsolta, hogy mindenki aki teheti és a rizikócsoportba tartozik, oltassa be magát, amint lehetséges, hiszen csak ezzel tudja megvédeni magát a koronavírus-fertőzés súlyos szövődményeitől.
Magyarország az Európai Unió tagjaként nagyon sokféle oltóanyagot próbál beszerezni, az embereknek pedig nagyon kellene bízniuk azokban az oltóanyagokban, amelyeket az európai és a magyar gyógyszerhatóságok engedélyeznek - fejtette ki.
Szlávik János hangsúlyozta, hogy ezeket a vakcinákat megfelelően megvizsgálják, az eddig megjelent hírek alapján pedig szinte valamennyi előtörzskönyvezett oltóanyag hatásos, mellékhatásai pedig csak a szokásosak: bőrpír, hőemelkedés, enyhe fájdalom az oltás helyén.
A főorvos megjegyezte, természetesen nem zárható ki, hogy valaki érzékeny az oltóanyagra, "borzasztó ritkán előfordul az allergiás reakció, ilyenkor azonban az egészségügyi személyzet megoldja a problémát".

Szólt arról is, hogy míg az influenza elleni oltások hatékonysága csak 70-80 százalék, a koronavírus elleni vakcináké több mint 90 százalék. Ráadásul valamennyi oltóanyag esetében igaz, hogy ha meg is fertőződik valaki az oltás ellenére, szinte biztosan nem alakul ki nála súlyos betegség és nem hal bele a fertőzésbe - tette hozzá.

A családok és a vállalkozások érdekében a kormány a gazdaságvédelmi akcióterv kiegészítéséről rendelkezett . E szerint a családok és a vállalkozások hitel-visszafizetési moratóriumát változatlan formában fél évvel, július 1-jéig meghosszabbítják. A moratórium automatikusan hosszabbodik meg, csak annak kell felkeresnie bankját, aki a moratórium ellenére is törleszteni akarja hitelét - közölte a kormányfő.
Bejelentette továbbá, hogy a járványügyi intézkedések miatt ideiglenes bezárásra kényszerült vállalkozásokat a kormány decemberben és januárban is a bérköltségek kétharmadának elengedésével és átvállalásával támogatja. A járulékfizetés elengedését és a bértámogatást a vendéglátóhelyek, a szállodák és az idegenforgalom mellett kiterjesztik a szünetelni kényszerülő, magántulajdonú buszos vállalkozásokra is.
Orbán Viktor elmondta azt is, hogy a kis- és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók iparűzési adóját január 1-jétől a felére csökkentik. Ezek a vállalkozások adják a legtöbb munkahelyet, és ők a legsérülékenyebbek a járvány idején - indokolta az intézkedést, hozzátéve: a 25 ezer lakosnál kisebb települések a kormánytól támogatást kapnak, a nagyobb önkormányzatok pénzügyi helyzetét pedig majd egyenként tekintik át.
A negyedik döntés pedig az, hogy a gyereket nevelő és gyereket váró családokat 6 millió forintig kedvezményes, maximum 3 százalékos kamatozású lakásfelújítási hitellel segítik. Ebből 3 millió forint vissza nem térítendő támogatás, amely a felújítás végével vehető igénybe, és automatikusan csökkenti a hitel összegét .

További információk a teljes bejegyzésben . 

A helyi adatok alakulása az alábbi képen  .

„SARS-COV-2 tájékoztatás Letenye város 2020. december 19. szombat 15 fő igazolt koronavírusos beteg 20 fő járványügyi megfigyelés alatt”

 
Teljes bejegyzés

2020.12.18

RENGETEG SZEMETET SZÁLLÍTOTTAK EL ŐSSZEL AZ ERDŐKBŐL

/ Menüpont: Hírek / Hozzászólások: 0

Az állami erdőgazdaságok az őszi időszakban 1100 köbméter illegálisan lerakott hulladékot gyűjtöttek össze az általuk kezelt erdőterületen a Tisztítsuk meg az országot! program keretében. A munka azonban még korántsem ért véget, az Agrárminisztérium irányítása alá tartozó erdőgazdaságok és nemzeti parkok területén év végéig folyamatos a hulladékmentesítés.

Az akció mintaprogramja a Pilisi Parkerdő Zrt. területén indult, ahol közel 200 köbméter szeméttől mentesítettek egy budapesti erdőfoltot a IX. kerületben. Az ősz folyamán az összes állami erdőgazdaság bekapcsolódott a munkába, aminek eredményeként országszerte már összesen 1100 köbméter szeméttől szabadították meg az állami erdőket. Ennek a mennyiségnek az egyharmadát, mintegy 350 köbmétert a hulladékradaron keresztül jelentettek be a lakosok, kétharmad részt pedig az erdőgazdaságok saját munkatársai derítettek fel.

RENGETEG SZEMETET SZÁLLÍTOTTAK EL ŐSSZEL AZ ERDŐKBŐL

Az erdészetek tapasztalatai alapján a legtöbb esetben vegyes kommunális hulladék kerül ki az erdőterületre, de jelentős az illegálisan lerakott építési törmelék aránya is. Veszélyes hulladékot, például palát is nagyobb mennyiségben találtak, csak gumiabroncsból pedig több mint 50 köbméternyit gyűjtöttek össze. Az őszi időszakban a legtöbb hulladékot a nagyobb településeket körülvevő parkerdőkből szállították el Budapest, Pécs és Sopron környékén, de a Bakonyban és a Balaton-felvidéken is több száz köbméter szeméttől szabadították meg az erdőket.

A munka folytatódik, az ünnepek előtt újabb takarítási akcióval készülnek az erdőgazdaságok.

A további szemétszedés nemcsak az ország környezeti állapotát javítja, hanem azon túl is kiemelt jelentősége van. A járvány miatt ugyanis jelentősen megnőtt az erdők látogatottsága, így a hulladékmentesítés hozzájárul, hogy tiszta és egészséges környezetben pihenhessenek az emberek. Az állami erdőgazdaságok hosszabb távon a megelőzésre helyezik a hangsúlyt, ezért elkészítették azokat a terveket, amik alapján a megtisztított területekre a jövőben 900 kamerát, és több mint 300 sorompót helyezhetnek ki, hogy megakadályozzák a hulladék újbóli lerakását az erdőkben.

Teljes tartalom és forrás : zalaerdo.hu

RENGETEG SZEMETET SZÁLLÍTOTTAK EL ŐSSZEL AZ ERDŐKBŐL

 

 
Teljes bejegyzés

2020.12.12

Hír , média , szórakozás

/ Menüpont: Hírek / Hozzászólások: 0
Teljes bejegyzés

2020.12.06

Létrejött Letenye város hivatalos oldala

/ Menüpont: Hírek / Hozzászólások: 0

Létrejött  Letenye város hivatalos oldala  , amelyen a város eseményei , történései , a várost érintő tartalmak , információk kerülnek megosztásra .
Az oldal üzemeltetője:
Letenye Város Önkormányzata 

Az oldal a képre kattintva is elérhető .

LETENYE VÁROS ÖNKORMÁNYZATI HIVATALA

 
Teljes bejegyzés

2020.12.02

Hódok Murarátkán

/ Menüpont: Hírek / Hozzászólások: 0

Hol van ilyenkor az a hivatali szerv , amely megkérdőjelezi a felelős hozzáállást az akkori betelepítésekkel kapcsolatban , névre szólóan ?

Hódok Murarátkán

Nem kis gondot okoznak ismét Murarátkán is a hódok . A problémáról

Zoltán Gyergyák Murarátka polgármestere számol be Facebook oldalán :

A fotók a mai nap készültek Murarátkán az autópálya felöli álló területén. A hódok derék munkát végeztek, amely akár veszélyhelyzetet is teremthet egy esetleges nagyobb vízmennyiség érkezése esetén. A képeket és egy ez ügyben írt levelet e-mailben megküldtem a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság részére.

Hódok Murarátkán

 
Teljes bejegyzés

2020.11.29

Csörnyeföld Község Közleménye fenyőfák biztosításáról az ünnepekre , a helyi lakosok részére .

/ Menüpont: Hírek / Hozzászólások: 0

Csörnyeföld

Tisztelt Lakosság!
Csörnyeföld, Vörcsök településrészen a temető két oldalán található ezüstfenyőkből a helyi lakosok ingyenesen választhatnak fát karácsonyra. Akinek mégis módjában áll és szeretne érte fizetni, az adományként tegye a Templomban levő perselybe a fára szánt összeget, mellyel ily módon hozzájárul a Templom és a Kápolna felújításához. 
Kérjük, hogy jelöljék ki (névvel, címmel ellátva) melyik fát szeretnék, továbbá jelezzék a Faluházban Brunnerné Gyurkó Melindánál fa iránti igényük.
Aki nem tudja maga kivágni és elszállítani a fát, ez esetben azt is szíveskedjen jelezni, Önkormányzatunk segít a hazaszállításban. 
Szeretetteljes adventi várakozást kívánunk mindenkinek!

Csörnyeföld Község Hivatalos Oldala


 
Teljes bejegyzés

2020.11.24

Északon a köményből is pálinkát főznek

/ Menüpont: Hírek / Hozzászólások: 0

Tartalom a képre kattintva .

a köményből is pálinkát főznek

 
Teljes bejegyzés

2020.11.22

Védelmi gyakorlat: veszélyes fákat vágtak ki Bázakerettyén

/ Menüpont: Hírek / Hozzászólások: 0

Egyik helyszínen emelőkosaras kocsi segítségével gallyazták le azokat a fákat, amelyek kidöntése a légvezetékek, a lakó- vagy gazdasági épületek, egyéb objektumok miatt nehézségekbe ütközött, de akadtak olyan fák is, amelyeknek a törzsét is álló helyzetben kell eldarabolni, ennél a műveletnél szintén az emelőkosaras járművet használták. Egy másik csapat eközben sorra vágta ki azokat az elkorhadt vagy veszélyesnek ítélt fákat, amelyek problémamentesen ledönthetőek voltak.

A veszélyes fákat Cserép Szabolcs és Ernszt Gábor a Mura mentőcsoport tagjai vágták ki .

katasztrófa védelmi gyakorlat

 
Teljes bejegyzés

2020.11.21

A Zala megyében dolgozók bére mintegy 54 ezer forinttal maradt el az ország átlagos keresetéhez képest.

/ Menüpont: Hírek / Hozzászólások: 0

Augusztusban a bruttó átlagkereset 391 ezer 600 forint volt, 9,1 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban, az év első nyolc hónapjában pedig 395 ezer 400 forintot tett ki, míg a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 262 ezer 900 forintot, mindkettő 9,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Híradónk megkereste a szakértőt, hogy Zala megyében milyen adatok születtek erre az időszakra. Megtudtuk, hogy 2020 első nyolc hónapjában a Zala megyei munkáltatóknál bruttó 314 ezer forint volt az átlag kereset a nettó pedig 209 ezer forintot tett ki. Ez az összeg hozzávetőlegesen 54 ezer forinttal maradt el az országos átlagtól.

Videó a teljes bejegyzésben .

 
Teljes bejegyzés

2020.11.18

Letenyén is megoldódik az úszásoktatás .

/ Menüpont: Hírek / Hozzászólások: 0

Több mint 1.1 milliárd forintból épülhet meg a letenyei járás tanuszodája. Az 1300 négyzetméter hasznos alapterületű létesítményben egy 25 méteres, hatpályás, szabványméretű medence és egy 10×6 méteres tanmedence épül, ami nem csak a diákok kötelező úszásoktatásnak, de akár a szabadidő- és versenysportnak is lendületet adhat a településen.

A letenyei járásba is indokolt egy tanuszoda kialakítása, melyhez a szükséges területet – az iskola hátsó udvarát és az óvodaudvar egy részét – az önkormányzat át is adta a létesítmény majdani üzemeltetőjének, a Beruházási, Műszaki, Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt-nek .

– Örömteli, hogy a letenyei járás iskoláinak tanulói hamarosan helyben, korszerű körülmények között vehetnek részt a kötelező úszásoktatásban – mondta Magyar Ferenc, a tankerületi központ vezetője annak kapcsán, hogy a minap döntés született a beruházás megvalósításáról.

– A 2010-et megelőző évek kormányzati politikájának eredménye látványos volt: alulfizetett sportolók és edzők, tengődő és megszűnő sportegyesületek, rossz minőségű pályák és lepusztult csarnokok jellemezték a hazai sportéletet – idézte fel Cseresnyés Péter. A korábbi kedvezőtlen folyamatok pozitív irányba fordultak, ennek köszönhetően egyre többen sportolnak egyesületben, a megszűnt vagy tönkrement sportpályák helyett pedig újak épülnek. Többek között vidéken egy sor kisebb csarnok és tanuszoda épült, s épül, köztük rengeteg járási székhelyeken – többek között Letenyén -, amelyek a kistérségek sportközpontjaivá válhatnak a jövőben.

A tanuszoda építésének természetesen a helyi általános iskolában örülnek a legjobban. Simon Márta igazgató elmondta: reményei szerint a hamarosan megépülő uszoda nem csak a mindennapos testneveléshez és az úszásoktatáshoz nyújt majd segítséget, de a későbbiekben igazi közösségi térré is válhat a létesítmény, hiszen szentélye lehet a szabadidő- és versenysportnak egyaránt. A teljes beruházás a munkaterület átadását követően körülbelül másfél év múlva készülhet el.

A kép illusztráció .

tanuszoda

 

 
Teljes bejegyzés

2020.11.15

Márton napja az újbor ünnepe. Aigner Géza plébános köszöntője.

/ Menüpont: Hírek / Hozzászólások: 0

Márton napja az újbor ünnepe .  Videó

Szent Márton segítse a boros gazdákat!
Géza Aigner plébános köszöntője a letenyei öreghegyi boronapincénél.

" Aigner Géza plébános nagy hangsúlyt helyez a vidék megtartó erejének megőrzésére, fejlesztésére, a gyerekek bevonására a hitéletbe. "       

Videó a teljes bejegyzésben .

 

Géza atyának fontos a hagyomány, a kötődés őrzése | VAOL

 A videó a képre kattintva is elérhető .

Új plébános Letenyén is, megnövekedett feladatok . Géza atyának fontos a hagyomány, a kötődés őrzése .

 
Teljes bejegyzés

2020.11.14

Hódok okoznak áramkimaradásokat Zalában

/ Menüpont: Hírek / Hozzászólások: 0

Eurázsiai - más néven európai vagy közönséges - hódok okoztak az elmúlt időszakban többször is áramkimaradást a Zala megyei Szentpéterfölde térségében, ezért több példányt is be kellett fogni a túlszaporodott rágcsálókból - olvasható a zaol.hu oldalon.

A megyében néhány éve a Principális-csatornában épített hódvárak miatt volt zavar a vízelvezetésben, Göcsejben áramkimaradásokat okoztak az általuk elrágott és így a vezetékekre dőlt fák.

KORÁBBAN ORSZÁGSZERTE MÉG HÓDTELEPÍTÉSI PROGRAMOK SORÁN KERÜLTEK MAGYAR FÖLDRE AZ ŐSHONOSNAK MONDOTT KÖZEPES TESTŰ RÁGCSÁLÓK. 

MOSTANRA  A TÚLSZAPORULAT RENGETEG GONDOT OKOZ , MERT

TERMÉSZETES ELLENSÉGÜK NINCS MAGYARORSZÁGON.

Varga Ivett, az E.ON regionális kommunikációs szakreferense elmondta: a Söjtör és Letenye közötti középfeszültségű hálózatuk a szentpéterföldei víztározó mentén, a pördeföldei erdőrészleten halad keresztül, ahol rendkívüli módon elszaporodtak a hódok. Az általuk megrágott fák az elmúlt időszakban többször is az elektromos hálózatra dőltek, ezzel több órás áramszünetet okoztak.
A hódok miatt keletkezett, többször visszatérő üzemzavarok elhárítása nagy és sok munkát okoz az áramszolgáltató munkatársainak, mert a vizes-fás terület megközelítése a munkagépekkel nehéz, illetve a terepviszonyok miatt jellemzően több órát vesz igénybe.

hódkár

 
Teljes bejegyzés

2020.11.12

A Zalaerdő Zrt. közleménye

/ Menüpont: Hírek / Hozzászólások: 0

A Zalaerdő Zrt. értesíti a Tisztelt Érdeklődőket, hogy a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI.10.) Kormányrendeletre hivatkozva 2020. november 11-től a rendelkezés visszavonásáig nem fogadhatunk vendéget szálláshelyeinken, lezárjuk a Nagykanizsai Kilátót, a erdei vasút szerelvényei külön megrendelésre sem közlekedhetnek, továbbá a tervezett rendezvényeinket határozatlan ideig lemondjuk.

Az erdő látogatása - amíg Magyarország Kormánya ettől eltérően nem rendelkezik – továbbra is lehetséges, maszk viselése ott nem kötelező. A parkerdők, nyitott arborétumok, tanösvények, turistautak továbbra is látogathatóak, azonban ebben az esetben is kerülni kell a csoportosulást, és fokozottan figyelni a járványügyi intézkedések betartására.

Amennyiben kérdésük merülne fel, weblapunkon a Kapcsolat menüpontban megtalálják kollégáink elérhetőségét, mind a szakmai ágazatokért, mind a turisztikai szolgáltatásokért felelős személyekét, illetve erdészeteink elérhetőségeit is.

Köszönjük látogatóink és vendégeink szíves megértését!

zalaerdő felhívás

 
Teljes bejegyzés

2020.11.08

A véltnél sokkal erősebb immunválasz jöhet létre koronavírus-fertőzésből való felépülés után !

/ Menüpont: Hírek / Hozzászólások: 0

Kutatók bizonyítékot találtak arra, hogy a koronavírus-fertőzés utáni gyógyulás következtében egy egészen erős és hatékony védelem alakulhat ki az emberek szervezetében, így védve érezhetik magukat az újrafertőződéstől.

A New York-i Rockefeller Egyetem tudósai rájöttek, hogy az immunrendszer azon kívül, hogy megjegyezte a vírus genetikai szerkezetét, az antitestek minőségét is feljavította, ezáltal megvédte a szervezetet a kórokozó második támadásától.

“Ez egy fantasztikus hír. Az eddigiek alapján az emberek immunrendszere villámgyors antitestválaszt adhat a fertőzésre, ezért komoly védelmet élvezhetnek a kórokozóval szemben” – mondta Michel Nussenzweig, a bioRxiv tudományos folyóiratban közzétett tanulmány szerzője.

Figyelem ! Ez egy olyan előzetes jelentés, amelynek a felülvizsgálata még nem fejeződött be ! 

Teljes tartalom és forrás : liner.hu

Melléklet a tanulmányról: 

https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.11.03.367391v1

További részletek a teljes bejegyzésben , vagy a képre kattintva .

 

COVID19

 

 
Teljes bejegyzés

2020.11.07

Kutyák szűrik a koronavírus fertőzötteket

/ Menüpont: Hírek / Hozzászólások: 0

El sem tudjuk képzelni mi emberek, hogyan érzékelheti a világot egy olyan állat, amelynek szaglása százezerszerese is lehet a miénknek.

A kutyák agyának szaglásért felelős része méretarányosan számolva negyvenszer nagyobb, mint egy átlagemberé.

Míg mi kb. hatmillió szagló receptorral rendelkezünk , négylábú társainkat közel 300 millió segíti a tájékozódásban.

Szemléltetésképpen, ez annyit jelent, hogy egy kutya, két medencényi vízben képes kiszagolni egy kanál cukrot, vagy kétmillió hordónyi almából kiszúrni egyetlen rothadásnak indult gyümölcsöt. Bizonyított tény, hogy a speciálisan képzett kutyák érzékeny orruknak köszönhetően, 100%-os precizitással meg tudják határozni pl. a daganatos betegek állapotát, sőt a terhességet is.

Koronavírus: kutyák szagolják ki a fertőzötteket

Ennek fényében egyre több országban vetnek be kísérleti jelleggel kutyákat a koronavírus elleni harcban is. A speciálisan kiképzett kutyák ugyanis gyorsabban és pontosabban szűrik ki a Covid-19 vírust a PCR- teszteknél is.

Németországban keresőkutyákat tanítanak be arra, hogy megkülönböztessék a koronavírust a már jól ismert, influenza vírusoktól. A résztvevő kutyákkal összesen 1012 mintát szagoltattak meg, akik végül 94%-os pontossággal ismerték fel a COVID-19-et.

Ausztriában a hadsereg célja az, hogy az átképzett kutyák a tünetmentes hordozókat is képeseket legyenek kiszűrni.

További képek és információ a teljes bejegyzésben .

 

Kutyák a járvány ellen

 

 
Teljes bejegyzés