Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.06.04

120 millió Celsius-fokon sütött a kínai mesterséges Nap

A kínai tudományos akadémia bejelentette, hogy a Hofej városában található, mesterséges Napként is emlegetett EAST (Experimental Advanced Superconducting Tokamak) két világrekordot is felállított a fúziós energia területén. Míg a korábbi, koreai rekordkísérletben 100 millió Celsius-fokos plazmát sikerült 20 másodpercig tárolni, az EAST most 120 millió fokos plazmát tárolt 101 másodpercig, valamint a 160 millió fokot is elérte, amit 20 másodpercig sikerült tartani.

 

Mi ez a plazma, és mi a fúzió?

Az atomreaktoroknak két fajtája van, a jelenleg használt fissziós és a jövő technológiájának tartott fúziós reaktorok. A fissziós reaktorok a maghasadást használják energiaforrásként (leggyakrabban urán vagy plutónium felhasználásával), míg a fúziós reaktorok ennek ellenkezőjét, a magegyesülést, vagyis a magfúziót. Ez zajlik a Napban is, ahol hidrogénatomok egyesüléséből hélium keletkezik, aminek hatására hő termelődik, és energia szabadul fel.

A fúziós reaktorok az alapanyagok bősége miatt olcsóbb, a radioaktív hulladék minimalizálása miatt pedig tisztább energiát állítanak elő, ráadásul a „megfutási veszély” kiiktatásával az atomrobbanás esélyét is kizárja, a melléktermékeit pedig nem lehet felhasználni a fegyvergyártásban.

 

Kínai mesterséges Nap . - krónika

A kutatók minden hasonló rekordnál felhívják a figyelmet, hogy a teljes értékű fúziós reaktor és erőmű létrehozása akár csak évtizedek múlva lehet esedékes, egyelőre olyan folyamatot sem sikerült elérni, amely során a fúziós berendezés több energiát termel, mint amennyit fogyaszt. A legnagyobb reménységet a Franciaországban felépítendő ITER jelenti: a kísérleti termonukleáris reaktor jelenleg az egyik legnagyobb nemzetközi mágneses-fúziós kutatás-fejlesztési projekt a világon, amelyben magyar kutatók és mérnökök is részt vesznek.

A 35 ország (többek között Kína) együttműködésével, 20 milliárd eurós beruházás keretében megvalósuló ITER összeszerelését nem egész egy éve kezdték meg, a berendezést 2025-ben adhatják át, míg az fúziósenergia-termelés megkezdését 2035-re jósolják.

Teljes tartalom és forrás : (msn.com)

Kínai mesterséges Nap . - krónika