Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.05.30

2021. 05. 30. Vasárnap - A Szent Jobb megtalálásának napja

Ezer esztendő magyar csodája – a Szent Jobb megtalálása

A budapesti Szent István-bazilikában őrzött Szent Jobb a legfontosabb magyar nemzeti ereklyék egyike. A legendák szerint államalapítónk jobb kezét 1084-ben, május 30-án szerezte vissza Szent László király. Ez a nap hagyományosan a Szent Jobb megtalálásának ünnepnapja.

A Szent Jobb megtalálása -krónika

Szent István királyunk történelmi érdeme, hogy a harcias magyar törzsekből keresztény birodalmat kovácsolt, és megakadályozta ezzel, hogy a környező nagyhatalmak, a németek vagy a bizánciak pogány voltunkra hivatkozva támadják meg hazánkat. István király hatalmas munkát végzett.

 
A halálát azonban széthúzás követte. Trónviszály robbant ki, ami aggodalommal töltötte el a fehérvári káptalant. Ekkor az a döntés született, hogy az elhunyt uralkodó holttestét kiemelik a legnagyobb és legfontosabb középkori magyar templom, a székesfehérvári Nagyboldogasszony-bazilika szívében álló márvány síremlékből. Erre azért volt szükség, mert attól tartottak, hogy a szembenálló felek megszentségtelenítik a sírt. Királyunk földi maradványait a templom alatti sírkamrákba rejtették el. Ekkor vette kezdetét a Szent Jobb önálló, kalandokban és váratlan fordulatokban bővelkedő története.

 Teljes cikkért kattints az alábbi képre !

krónika

Teljes tartalom és forrás : hegylakomagazin.hu