Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.11.03

Új módszer válthatja le a kemoterápiát

A rák kezelésének kutatása hosszú évtizedek óta meghatározó téma az orvostudományban. A kutatók folyamatosan új, és egyben megbízható módszereket keresnek, hiszen a kezelés gyakran nagyobb kellemetlenséget okoz, mint a betegség miatt tapasztaltak.

Ezen a megoldáson dolgozik a stockholmi Karolinska Intézet csapata is, akik úgy tűnik, hogy most áttörést érhetnek el. A kemoterápiás kezelés a gyorsan osztódó sejtek növekedésének a megakadályozását szolgálja, és mivel a normális, egészséges sejtek ugyanolyan gyorsan reprodukálják magukat, mint a rákos sejtek, a kemoterápia az egészséges sejteket is elpusztítja. Ez okozza a súlyos mellékhatásokat, amit az új módszer megváltoztathat.

Az újonnan felfedezett mechanizmus szabályozza a rákos sejtek növekedését és anyagcseréjét . 

Mivel a rákos sejtek metabolizmusa eltér a normál sejtektől, lehetőség van a rák metabolizmusának szelektív blokkolására anélkül, hogy jelentősen befolyásolná a normális egészséges sejteket. Ez egy új és specifikusabb rákkezeléshez, valamint kevesebb mellékhatáshoz vezethet a betegek számára" – mondja Erik Norberg, az Élettani és Farmakológiai Tanszék docense.

Ha a Karolinska Intézetben elért felfedezést a jövőben gyógyszerek előállítására használják, akkor annak segítségével, lehetetlenné teszik a hibás genetikájú sejtek gyors osztódását, mindezt jóval kevesebb – vagy semmilyen – mellékhatással. 

Részletesen tanulmányozták az anyagcserét a globális metabolomika és a kvantitatív proteomika révén, és azonosítottak egy új  .

" Különösen az a tény  jelentős hogy a JOSD2 genetikai úton történő eltávolítása megakadályozta a rákos sejtek növekedését. Azon túl, hogy az új szabályozási mechanizmus felfedezése a daganatos sejtek anyagcseréjében tudományos szempontból érdekes, úgy gondoljuk, hogy ezek az új ismeretek felhasználhatók a rák növekedésének lelassítására ”

Teljes tartalom és forrás :   promotions.hu     és    medicalxpress.com

További részletes információk : https://medicalxpress.com/news/2020-10-newly-mechanism-cancer-cell-growth.html

 

Rákkutatás

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.