Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.08.12

Az Őrség kincsei .

Az Őrség kincsei

Milyen is az Őrség? Tarka rétek, erdők, és hullámzó dombok közt laknak a vendégszerető és hagyománykedvelő helyiek. A friss levegő, falusi nyugalom és madárcsicsergés garantálja a feltöltődést, viszont a kulturális programok, fesztiválok, túrák gondoskodnak az aktív kikapcsolódásról. Tartsatok velünk, mutatjuk, melyek az Őrség legszebb helyei, és mit érdemes csinálni, ha az idei terv: nyaralás az Őrségben!

Az Őrség varázsa

Nem könnyű röviden megfogalmazni, mitől is olyan különleges ez a kis szeglete Magyarországnak. Földrajza önmagáért beszél, az Őrségi Nemzeti Park igazi természeti kincs. Emellett a tájegység gazdag múlttal rendelkezik, már a honfoglalók idején is lakták – lévén az ország nyugati kapuja, őrállókat telepítettek ide, innen az Őrség elnevezés is. 

Ami pedig a jelent illeti, a hagyományok tovább élnek, a régi stílusban épült házikóktól a fazekas mesterségig. A jellegzetes őrségi táj elmaradhatatlan eleme a harangláb is, ami több helyen is fellelhető. Az is a hely sajátossága, hogy a települések úgynevezett szeres elrendezésűek, azaz a dombtetőkön elszórtan álló házikók adják a településszereket, ezek pedig együttesen alkotják a településeket. Őriszentpéter például 9 szerből áll.

Őrségi látnivalók településenként :

 • Őrségi Nemzeti Park: Virágos rétek, patakok, ligetek és erdők, védett növényfajok és őrségi vadak – ez az Őrségi Nemzeti Park dióhéjban. Tökéletes helyszín a természetjárók számára.
 • Őriszentpéteri Árpád-kori templom: A városka szélén, a fák között bújik meg a templom, melynek falai több száz éves történelemről mesélnek.
 • Natura 2000 Látogatóközpont: Bár a Nemzeti Parkban tett sétát nemigen helyettesíti semmi, de a látogatóközpont emeletén berendezett Natura 2000 újszerű, makettes kiállítása is nagyban segíti a szórakoztató ismeretterjesztést. A földszinten pedig ajándékbolt és Tourinform iroda található. 
 • Pityerszeri Skanzen: Aki az Őrségben jár, annak kötelező betérnie ebbe a szabadtéri néprajzi múzeumba! A falumúzeum az eredeti, 1700-as évekre jellemző állapotban mutatja be az Őrség sajátos építészetét. Bónusz, hogy a műemlékegyüttes mögött, kerítésen túl megtekinthetők a pár éve ide telepített európai bölények is. Erre sehol máshol nincs lehetőség az országban, nagyon izgalmas látvány.
 •  
 • Halomsírok: Szalafő hosszú múltjáról tanúskodik az a kb. 30 halomsír, amelyek a Szala partján találhatók. A földből vagy kőből emelt sírok a 2. században készültek.
 • Életfa és Jégverem: A 8 méteres Életfa lényegében egy motívumszobor, melynek 7 ága a település 7 szerét jelképezi. A közelében található jégverem pedig a hűtve tárolás módszerét rekonstruáló bemutatóhely, ahol kánikulában is jeges hideg van, és a kivilágításnak köszönhetően lekukkanthatunk a mélybe.
 • Magyarföldi Fatemplom: Rátóti Zoltán színművész, egykori magyarföldi polgármester kezdeményezésére épült, 2010-ben szentelte fel a megyéspüspök. A fatemplom különlegessége, hogy az építkezésen több száz önkéntes vett részt, és az anyagi feltételek egy részét adományokból fedezték, de a Nemzeti Színházban is tartottak gálaestet a templomért.
 •  
 • Fazekas-ház: Mindig érdekes bekukkantani a kulisszák mögé, hogy hogyan is éltek hús-vér emberek régen. Itt a hagyományos paraszti élet bútorait, használati tárgyait és a gerencsérek (fazekasok) munkaeszközeit is megtekinthetitek. Május 1 és szeptember 30 között látogatható.
 • Őrségi Vadászati Kiállítás: Az Őrség élővilágát nem csak az erdőben ismerhetitek meg, hanem a négy fal között is: többek közt az Őrségben elejtett vadak trófeái is ki vannak állítva. A telken pedig élőben is megnézhetők az olyan őrségi vadak, mint a vaddisznók és őzek, ez utóbbit különösen a gyerkőcök szokták élvezni.
 • Vadása-tó: Ha fürödni is szeretnétek, keressétek fel a kristálytiszta vizű Vadása-tavat, amelyet 12 forrás táplál. A környéken olyan ritka vízimadarakat is megpillanthattok, mint a nagykócsag vagy a laposcsőrű víztaposó. A tópart részben kiépített, a víz mellett kemping, étterem, és büfék is találhatók.
 •  
 • Tőzegmohás láprét, Szőce: Ha egy nem mindennapi kiránduló terepre vágytok, íme a védett patakvölgy, ahol csak pallókon lehet közlekedni! Elképesztően sokszínű élővilágot figyelhettek meg, például többmillió ízeltlábú éldegél a rét és a patak területén. Szakvezetés is kérhető.
 • Himfai Parkerdő, Felsőmarác: A parkerdő területén nem csak a szokásos bükk- és tölgyfák találhatók, hanem olyan különleges örökzöldek is, mint a mocsárciprus. Van tanösvény, sportpálya, madármegfigyelő, erdei pihenő, sőt, túrakerékpáros és nordic walking nyomvonal is!
 • Körtike tanösvény, Szalafő: Túracipőt fel, ez egy hosszabb szakasz lesz! Habár nem csak gyalogosan, hanem kerékpárral is bejárható a 6,2 km hosszú tanösvény, ami Szalafő természeti értékeit mutatja be. Csörgőszerről indul és Pityeszeren, a népi műemlékegyüttesnél végződik.
 • Fürge Cselle tanösvény, Kercaszomor: A Kerca patak területét bebarangolva nem csak az erdők és rétek élővilágával ismerkedhettek meg, hanem a környék gazdag lepkefaunájával is. 3,2 km hosszú, Kercaszomorról indul, és gyalogosan járható.
 • Szala menti tanösvény, Őriszentpéter: Jöhet egy kellemes, 3,8 km-es séta az Őrség szívében? A Szala-menti élővilágot bemutató tanösvény Szalafőtől indul és Őriszentpéteren ér véget.

https://blog.szallas.hu/orseg-kincsei-nyaron/

 Őrség kincsei nyáron – fedezzétek fel a legjobb helyeket és programokat