Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.08.30

Murarátka vendégházával, táji szépségével várja vendégeit

Murarátka vendégházával, táji szépségével várja vendégeit .

A falu eredetileg fent volt a hegyen, akkor négy utcája is épült.

1866-ban ezért ide építették a Szent Orbán kápolnát. Ennek történetét onnét tudom, mert a falu akkori urának, Inkey Imrének a felesége, Kiss Jozefa több évig küzdött azért, hogy a kápolna megépülhessen. A zágrábi levéltárban megtalálták a levelezést. 1850-ben az egyházi és világi méltóságoknak írt leveleiben könyörög, szinte megalázkodik, hogy a kápolnát engedjék megépíteni, mert a szomszédos szemenyei plébánia, ahova a falu akkor tartozott, nagyon ellene volt, hogy itt templom épülhessen. Két éve ünnepeltük a kápolna megépítésének 150. évfordulóját, amire szépen felújítottuk az épületet. Eredeti, értékes fa szobrait restauráltattuk – eleveníti meg a kápolna történetét Pál Józsefné, Ildikó polgármester, aki Németh Rudolffal, az önkormányzat alkalmazottjával mutatja meg Murarátkát, ami az egyik gyöngyszeme a Mura-völgyének.

Murarátka válogatott képei | ZAOL

 

A kápolna a környék egyik legmagasabb pontján áll, a Mura felé nézve innét óriási távlatok nyílnak meg a tekintet előtt. A hegy alatt, a falu mentén vezet a hetvenes autóút, ami mögött a szeszélyes vizű folyó kanyarog. A völgy burjánzik a zöldtől, az ártéri erdőknek kedvezett a mostani időjárás. A másik irányban dombok hullámoznak, oldalukon erdőkkel, szőlőkkel.

A kápolna előtt egy szobortalapzat árválkodik, a polgármesterasszony elmondja a történetét: -A Búsuló Jézus szobor állt itt, amit összetört egy ekét vontató traktor. A szobor darabjait összeszedtem, ezek itt vannak a kápolna ajtó mögött. Egy pályázatból szeretnénk ezt is restauráltatni.

A kápolna mellett elhagyott pincék és szőlők jelzik, sokan felhagynak itt is a művelésükkel. Errefelé viszonylag későn, csak az 1830-as évektől kezdték betelepíteni szőlőkkel a domboldalakat. Az elhagyott parcellák mellett bőven találni még szépen gondozott kerteket is. Egy pirosló muskátlikkal ékesített portán találkozunk Andor Györggyel, aki ha teheti a telkén tölti a szabadidejét.

Murarátka válogatott képei | ZAOL

 

Feltűnik, hogy a falu két, jól elkülönült részből áll. Letenye felől is van egy falurész, aztán a Mura holtága következik, s majd Rátka másik falurészébe találja magát az utazó.

– Az 1403-as írások szerint a falu már akkor két részből állt. A háború után kezdett a hegy elnéptelenedni, de még a hetvenes években is lakott ott jón néhány család – mondja Ildikó.

A török időkben az 1570-es támadásokat követően pusztává vált a település, amit először 1353-ban lehet fellelni iratokban. Több mint száz évvel később, 1691-ben tesznek újra említést a faluról, ahonnan 1733-ban ismét elköltöztek az emberek. Ezt követően 1770-ben települtek le a térségben családok, ekkor 37-en éltek itt. Az Inkey család megjelenését követően, 1802-től kezdődött a nagyobb ütemű népesedés, 1830-ban már 142-en laktak Murarátkán. A háborút követően 1949-ből van adatunk, amikor 164 házban 769-en éltek. A falu utolsó földbirtokosa Rüdt-Collenberg Veiprecht Hugó gróf volt, aki 1945-ig él itt.

Mura Völgye Vendégház Murarátka - Szallas.hu

 

A már említett út és járda építési, valamint kereszt megújítási pályázataikon túl, most készül el az önkormányzati közmunkások öltözője, szociális helyiségei, s egy garázs is. Viszont lesz egy vízügyi beruházás a falu határában, egy víztározó létesítése a falu fölött, a Puszta völgyének végén, ami árvízvédelmi célokat szolgál.

– Ez kedvez majd a falu vendégfogadási lehetőségeinek. Azt szeretnénk, ha strandot is kialakíthatnánk a tavon az újabb horgászati lehetőségek mellett. Murarátka igazi vonzerejét ugyanis az értékes környezete, a természeti táj szépsége, érintetlensége, az itt élő emberek kedvessége, vendégszeretete jelenti – mondja elköszönésünkkor Pál Józsefné.

Teljes tartalom és Forrás : 

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/muraratka-vendeghazaval-taji-szepsegevel-varja-vendegeit-hamarosan-viztarozo-is-keszul-2358867/

 

Murarátka vendégházával, táji szépségével várja vendégeit, hamarosan  víztározó is készül | ZAOL

 

Murarátka követendő példája - ZalaMédia - A helyi érték

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.