Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.08.27

Muraszemenye fő vonzása a horgászturizmus

Amikor a szőlősorok között felérünk a parcella tetejéig, visszanézünk a mögöttünk hagyott völgyre.

Tekintetünk végig szalad a széles, többnyire burjánzó ártéri erdőkön, bokros réteken, sárgálló mezőkön, s valahol igen távol elakad a horizontot lezáró, kéklő hegylánc sziluettjén. Ezek már a horvátországi Varasdi hegyek, valahol a zöld lombáradatban kanyarog országhatár-folyónk a Mura. Víztükre nem csillan meg a napfényben, mintha csak féltenék, jótékonyan elrejtik előlünk az ártéri erdők, viszont az előtte lévő muraszemenyei tavak láthatóak. Miként, a több településrészből álló Muraszemenye templomának tornya is világít a tájban. A lábunk alatt húzódó autóút aszfaltcsíkja is kiemelkedik a mezőkből, látjuk a Szlovénia felé, vagy Letenye irányába tova futó kamionokat, autókat, miként a hatalmas kavicsszállító teherautókat is, amelyek a szemenyei bányatavakból szállítják a kavicsot, a földet az autópálya építéséhez, s felhőnyi port vernek fel a számukra kijelölt elkerülő úton…

Muraszemenye (Szent Bertalan apostol) plébánia - Szombathelyi Egyházmegye

-Most egyre több horvát vesz magának a hegyen szőlőt, s átjárnak megművelni, míg a magyar tulajdonosok elöregedtek, a gyermekeiknek meg nem kell a hegy. Trianon előtt a környéken sok horvátnak volt szőlője, amit a határ lezárásával elveszítettek. A mi szőlőnk is egykor horvát birtok volt. Amikor a hatvanas évek végén lehetővé tették a kishatárforgalmat, eljöttek meglátogatni bennünket a volt tulajdonosok Domásáról, aztán meghívtak bennünket, s mi is jártunk náluk. Azóta már nekünk sincs meg a szőlőnk, ami főleg noha volt, kivágtuk, s nem ültettünk újat – eleveníti fel a múltat a polgármester.

Ha már a régi időknél járunk, a Aranybulla kiadásának évétől, 1222-től létezik írásos említése a falunak. Ekkor íródott a Veszprémi Káptalan azon okirata, amely egy, a Hahót nemzetségen belüli birtokcseréről rendelkezik. Nem sokkal később, 1248-ban Hahót Mihály a ferencesek számára kolostort, s a Boldogságos Szűz tiszteletére templomot építtetett. 1367-ben Szemenye mezővárosi rangot kapott. A török időkben, 1556-ban Bánffy László a kolostort várrá alakíttatta át, amit a török soha sem foglalt el. Amivel a hadak nem bírtak, azt a víz tette tönkre. Az 1669-es és az 1690-es a Murai áradások a települést kettészakították és a házak háromnegyed részét a templomokkal, a várrésszel együtt elmosták. A templomot 1741-ben építették újjá.

Flussverlauf der Mur und der Drau bis zu deren Einmündung in die Donau –  Die Alpen

-1938-ban Alsószemenye, Felsőszemenye és Csernec egyesülésével, Aligvár külterülettel alakult ki a mai Muraszemenye, amit 1977-ben egyesítettek Csörnyefölddel, s Szemenyecsörnye néven élt tovább a két falu az 1992-es különválásig. Az autóút megépítésével, közelebb kerültünk a világhoz, most pedig folyik az autópálya építése, ami, ha minden jól megy 2020-ra elkészül – foglalja össze a közelmúlt legfontosabb változásait Stefanec Mária.

A Mura, annak holtágai, illetve az itt folytatott kavicsbányászat után kialakult tavak csodálatos vízi paradicsommal ajándékozták meg Muraszemenyét. Igaz, a Mura az áradásaival mindig alakítja a közvetlen környezetét, de a tavak idilli állandósága sokakat vonz. Nem csak a magyar, hanem a szlovén és az osztrák horgászatimádók közül is sokakat arra késztetett, hogy hajlékokat építsenek a tavak partjára. Az évek során nagyon szépen beépült a nagy tó partja, itt már nem csak bungalókat, hanem gyönyörű kertekkel, igen értékes villákat is láthatunk.

-Különös, egyedi és romantikus a mi vízi világunk. Most már könnyű elérni minket, várjuk a vizek szerelmeseit, s minden lehetőséget megragadunk, amivel javítani tudjuk az itt lakók, s a hozzánk érkező vendégek életfeltételeit, kényelmét. Vigye jó hírünket – köszön el vendéglátónk, Stefanec Mária.

Teljes tartalom és forrás :

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/muraszemenye-fo-vonzasa-a-horgaszturizmus-2442598/

 

Muraszemenye - Bányatavak - Turizmus | Zala.hu - Zala Megyei Önkormányzat  hivatalos oldala

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.