Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Magyarország

 

Cikkek

2021.04.06

Csodálatos Magyar-hon

/ Menüpont: Magyarország

Csodálatos Magyar-hon

Videóválogatás legszebb Magyar helyeinkről .

A videók megtekintéséhez kattints a képre !

 

krónika

 
Teljes bejegyzés

2020.10.27

Csodás Magyarország : Sopron és környéke

/ Menüpont: Magyarország / Hozzászólások: 0

Legyen szó akár aktív, látnivalókban bővelkedő kirándulásról, akár az élvezeteknek hódoló pihenésről, Sopron és környéke nem fog csalódást okozni. A világörökség részeként számontartott Fertő tó partján kerekezni önmagában is stresszoldó élmény, nem különben a lazítás a térség valamelyik gyógyfürdőjében. Egy romantikus séta a műemlékekben leggazdagabb vidéki városban vagy virtuális utazás a barokk korba az ország egyik legfényűzőbb kastélyában, minden évszakban kellemes program. Nézzétek meg ezt a rövid, ám annál hangulatosabb videót, hátha kedvet kaptok ahhoz, hogy egyszer ti is ellátogassatok ide!

Sopron és környéke

 
Teljes bejegyzés

2020.10.10

Kilenc évig gyűjtötte a felvételeket ehhez a pécsi videóhoz . Az egész ország ezen ámul .

/ Menüpont: Magyarország / Hozzászólások: 0

Mészáros Dénes pécsi fotós még 2010-ben gondolt egyet, és nekiállt felvételeket gyűjteni, hogy 9 évvel és több, mint ezer munkával töltött óra után megcsodálhassuk ezt a remek time lapse videót Pécsről és környékéről.

Nézzék !

A videó megtekinthető a képre kattintva .

 

 
Teljes bejegyzés

2020.10.07

Az aradi vértanúkra emlékére

/ Menüpont: Magyarország / Hozzászólások: 0

A videó és hanganyag elérhető a képre kattintva .

 
Teljes bejegyzés

2020.09.25

Tisza-tavi Ökocentrum

/ Menüpont: Magyarország / Hozzászólások: 0

A Tisza-tavi Ökocentrum hazánkban egyedülálló bemutatóhely a Tisza és a Tisza-tó természeti kincseit , Magyarország második legnagyobb tavának csodálatos élővilágát tárja elénk . A 2012-ben elkészült felszálló madárra hasonlító központi épületben találjuk Közép-Európa legnagyobb édesvízi akváriumát , de a környező parkban és a tóparton is megannyi izgalmas látnivaló várja a látogatókat , és ......

 
Teljes bejegyzés

2020.09.20

Tapolcai-tavasbarlang

/ Menüpont: Magyarország / Hozzászólások: 0

Az 1903-ban kútásás közben felfedezett Tapolcai-tavasbarlang hazánk első villanyvilágítással ellátott, idegenforgalom számára megnyitott barlangja, amely 2010-ben átvette a Baradlától a leglátogatottabb barlang címet.

További fotók a teljes bejegyzésben .

Tapolcai-Tavasbarlang. | Mapio.net

 
Teljes bejegyzés

2020.08.24

Pannon-tenger Múzeum – Miskolc

/ Menüpont: Magyarország / Hozzászólások: 0
Fedezzük fel hazánkat, ha már külföldre nem mehetünk. Sok szép hely van, ahol fürödhetünk, hegyet mászhatunk, és múzeumban is megnézhetjük a régi idők csodáit. Ilyen hely például Miskolc.

A „Pannon-tenger Múzeum” Kiállítóépület 2013-ban nyitotta meg kapuit, helyet adva a közel 7 millió éves mocsárciprusoknak.

Ugyanakkor alakult meg a Földtörténeti és Természetrajzi Tár és a Gyűjtemény is. A múzeum a tár létrehozásával a földtörténeti harmad- és negyedidőszak geológiai és őslénytani emlékeinek gyűjtését, kutatását, megőrzését és rendszeres bemutatását tűzte ki célul.

A HERMAN OTTÓ MÚZEUM „Pannon-tenger Múzeum” Kiállítóépülete kiállításaiban digitalizációs fejlesztés történik a jövőben.

Többnyelvű audio-visual guide tárlatvezető rendszer, internetes tartalomfejlesztés, és a nemzetközi-örökség turizmus területén határokon átívelő médiakampány valósul majd meg.

A közeljövőben turisztikai fejlesztésekkel is készülnek, melyek egyike egy-egy határokon átívelő pályázat, a SMART MUSEUM program.

 
Teljes bejegyzés

2020.08.23

Csodaszép, rejtett templomok Magyarországon

/ Menüpont: Magyarország / Hozzászólások: 0

A nyaralás alatt az egyik legjobb program betérni egy hűvös templomba és csodálni a kincseket rejtő épületek belsejét.

templomok akkor is varázslatosak, ha nem vagy hívő ember, az a nyugalom és a béke kell a léleknek, amit egy régi, díszes templom kínál. Most mutatunk három olyan régi magyar templomot, ahol talán még nem jártál.

Grábóc | Mapio.net

 

 
Teljes bejegyzés

2020.08.22

Fedezzük fel a hazai nemzeti parkokat

/ Menüpont: Magyarország

A késő nyári, kora őszi kirándulós időszakban az egyik legpihentetőbb, a vírusok ellen is hatékony utazási élménylehetőség a természetben tett kirándulás Magyarország nemzeti parkjainak felfedezésével. Emblematikus tájaink népszerűsítésére kampányt indított az agrártárca megbízásából az Agrármarketing Centrum, a parkok szakmai koordinálása mellett.

Magyarország területének nemzetközi viszonylatban is nagyon jelentős része természetvédelmi oltalom alatt áll, és az ország harmada természetközeli állapotban maradt; kilenc százaléka védett terület, 21 százaléka pedig Natura 2000-es területnek számít.

 
Teljes bejegyzés

2020.08.22

Mohács, és ami utána következett, avagy semmi sem úgy van, ahogy tudtuk?

/ Menüpont: Magyarország

Elérkeztünk az Iskolatéve utolsó órájához. Valljuk be, az az azért nem a legjobb ómen így az érettségi előtt két nappal, hogy épp a mohácsi csatáról lesz szó, de azt üzenjük mindenkinek: bármi is történik az érettségin, ne aggódjanak, több is veszett Mohácsnál.

Érdemes lesz megnézni szombaton 13 órakor Repárszky Ildikó, a budapesti Fazekas Mihály Gimnázium tanárának óráját, mert ez is egy olyan téma, ami gyakran kerül elő az érettségin és sok diáknak okoz fejtörést. De ez egyáltalán nem csak az érettségizőknek szól: az órát nyugodt szívvel ajánljuk minden történelem iránt érdeklődőnek 14-100 éves korig. 

Mohács, és ami utána következett, avagy semmi sem úgy van, ahogy tudtuk/tudjuk?

  • Új kutatások és mai tudományos viták a mohácsi csata előzményeiről, lefolyásáról és következményeiről
  • Tényleg a magyar állam totális bukása, cserbenhagyás és/vagy belső árulás eredménye?
  • A ma ismert Mohács-kép kialakulása, némi irodalmi kitekintéssel
  • Mi is döntötte el a csata kimenetelét? Három bonyolult történelmi szál felfejtése: 1) Az Oszmán Birodalom aktuális helyzete: Szulejmán sikertörténete, az oszmánok katonai és gazdasági ereje - 2) Habsburg-francia hatalmi vetélkedés, amely évszázadokra meghatározta az európai politikát - 3) A Magyar Királyság belső erőforrásai és katonai ereje; politikai küzdelmek, és a Habsburg-Jagelló szövetség
  • A mohácsi csata következményei: kettős királyválasztás
  • Szapolyai „lepaktálása” az oszmánokkal és ennek történelmi realitása
  • Miért nem sikerült egyben tartani az országot?
  • Az ország három részre szakadása 1541-ben
  • Az óra végén némi jótanács az esszéíráshoz

Ha nem akartok lemaradni, iratkozzatok fel a premierre, és hívjátok meg az ismerőseiteket, hogy együtt nézzétek az órát, mintha az osztályteremben lennétek!  

Index - Belföld - Mohács, és ami utána következett, avagy semmi ...

 
Teljes bejegyzés

2020.08.20

A Csepel SISU - Mindössze egy darab készült belőle !

/ Menüpont: Magyarország

A Csepel Autógyár egyik utolsó típusa, mely a '90-es évek elején került kifejlesztésre.

A jármű Turbo-Intercooleres Cummins motorral készült, a fülkét a finn SISU gyártól vették. A merev első és hátsó hidat a Rába gyártotta. A ZF 16S-150 típusú sebességváltó közvetlenül a motorra épült, egy Csepel 082.54 membránrugós tengelykapcsoló közbeiktatásával. A kardántengelyek GWB gyártmányúak.

Felfüggesztése elől parabolarugós, hátul légrugós, tengelyvezető rudas megoldással, elől-hátul teleszkóp lengéscsillapítóval. Kormányműve Csepel-Bendix C 500.02 típusú hidraulikus szervókormány. Alváza szegecselt létraváz.

Fülkéje két soros, két üléses, a vezetőnek és a kísérőnek is fekvőhely áll rendelkezésére.

Készült belőle egy darab D-755.15 típusú 4x4 kerékképletű dupla SISU fülkés tűzoltó kivitel is.

 
Teljes bejegyzés

2020.08.17

Magyarország egyik legizgalmasabb múzeuma

/ Menüpont: Magyarország

Magyarországon rengeteg olyan helyszín, programlehetőség van, amiért önmagában érdemes útra kelni. Ilyen például a szolnoki RepTár, amely a repülés szerelmeseinek éppúgy ajánlható, mint családi programnak. A múzeum megérdemelten foglalja el a klasszisoknak kijáró helyét az ország legizgalmasabb tárlatai között.

Magyarországon is egyre több olyan múzeum van, amely élmény, interaktivitás, kialakítás, tárlatgazdagság, egyszóval színvonal tekintetében országos, ha nem épp európai nívóra emelkedik – írja az Origo.

Szolnok, illetve az ország egyik legklasszabb múzeuma még tömegközlekedést használva is könnyen megközelíthető. Ha például vasúttal megyünk Szolnokra, érdemes lehet a sétát választani, a hely ugyanis egyáltalán nincs messze az állomástól. A RepTár bejárata az Indóházban van, az 1847-es, egykori „felvételi épületben”, amely a magyar vasút hőskorában épült.

Teljes tartalom és forrás : https://www.teol.hu/kultura/hazai-kultura/ime-magyarorszag-egyik-legizgalmasabb-muzeuma-2670338/

Index – Spitfire és Messerschmitt – Galéria

 

 

 
Teljes bejegyzés

2020.08.13

Magyarország természeti öröksége Európában is egyedülálló .

/ Menüpont: Magyarország

Magyarország természeti öröksége Európában is egyedülálló .

Egyre nagyobb a társadalmi igény hazánk természeti kincseinek bemutatására és a szemléletformálásra - jelentette ki dr. Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára a Harkály Ház látogató- és oktatóközpont átadási ünnepségén, szerdán, Mátrafüreden.

A rendezvényen az államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy hazánk területének nemzetközi viszonylatban is jelentős része, mintegy tíz százaléka áll természetvédelmi oltalom alatt. Hangsúlyozta: a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságot (BNPI) is egyre több érdeklődő keresi fel évente, míg 2010-ben 96 ezer regisztrált látogatót fogadtak,
addig tavaly már több mint 230 ezer érdeklődő érkezett.

A rendezvényen a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója arról beszélt, hogy a fejlesztés rávilágít azokra a célokra és tevékenységekre, amelyeket a mindennapokban végeznek a munkatársak. Rónai Kálmánné szerint a térségben található egyedülálló, változatos fajokat kötelességünk fenntartani és megőrizni, mert ezek az élőlények a Mátra biológiai sokféleségét képezik.

A Harkály Ház látogató- és oktatóközpont fejlesztésének fő célkitűzése a tájegység természeti értékeinek, védett és Natura 2000 területeinek, élőhelyeinek, növény- és állatfajainak a bemutatása .

 

 

 
Teljes bejegyzés

2020.08.12

Fedezzétek fel az országot Kajlával !

/ Menüpont: Magyarország

Fedezzétek fel az országot Kajlával !

Ez a nyár még messze nem ért véget, kalandra fel !

Szerezd meg az izgalmas jutalmakat,
és fedezd fel kajlával magyarország csodáit!

Fedezzétek fel az országot Kajlával, a játékos kedvű vizslakölyökkel! Részesüljetek a számtalan kapcsolódó kedvezményben, és gyűjtsetek össze minél több Kajla-karikát!

 
Teljes bejegyzés

2020.08.11

A leghosszabb labirintus .

/ Menüpont: Magyarország

A leghosszabb labirintus :

Ópusztaszeren a Csillagösvény Labirintus Élményparkban található a leghosszabb labirintus Magyarországon, amely egyben a világ harmadik leghosszabbika. ltt egy 3,5 km hosszú sövény- és egy 1,2 kilométeres fűzfalabirintusban is bolyonghatunk.

leghosszabb labirintus - ópusztaszer
 
Teljes bejegyzés