Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nagyvilág

 

Cikkek

2022.03.25

Hogyan működik

/ Menüpont: Nagyvilág

Érdekességek amikről naponta hallasz , de mi van mögötte , miért történik és hogy működik . 

A videók a képre kattintva , vagy a teljes bejegyzésben érhetők el .

Hogyan működik ?

 
Teljes bejegyzés

2022.02.10

Élet a szalmában, szénában, pusztán, réten , boglyákban .

/ Menüpont: Nagyvilág

A boglyák önmagukban is vonzzák a rágcsálókat, a boglyákban  gyorsan szaporodó pocok-kolóniák alakuljanak ki. A mezei pocok a mezőgazdaság számára kártevő, de gazdag táplálékforrást jelent a ragadozóknak, baglyoknak, ölyveknek, hüllőknek. A boglyavárak a ritkább kisemlősöknek is kedveznek. 

A magasfüvű rét az egyik legértékesebb élőhely . A magas fű remek búvóhely, nemcsak rovaroknak, hanem a kisemlősöknek is. Kaszálás után jó darabig számukra a rét „sivár pusztának” számít. Ilyenkor az állatvilág nagy része el is hagyja a kaszálót, és áttelepedik háborítatlan búvóhelyekre.

Mármost ha a szénát nem viszem le a területről, hanem boglyákba rakom, legalább ezek a boglyák menedéket jelentenek kaszáláskor is. Ha ezek állandó boglyák, ahová évről-évre széna kerül, akkor eleve ezekben, vagy ezek környékén alakul ki a legnagyobb népsűrűség, ismert búvóhelyek már, így a következő kaszálás kisebb megrázkódtatást jelent, és kevesebb állat kénytelen elhagyni a kaszálót.

boglyalakók

MILYEN ÁLLATOKNAK AD OTTHONT EGY BOGLYA?

A boglya önmagában is egy élőhely, méghozzá viszonylag speciális élőhely, mely szintekre tagozódik. A legalsó, talajjal érintkező, s ezért gyakran nedvesedő réteg lassan komposztálódik. Ebben a komposztálódott részben főként a rovarvilág gazdag, sok a giliszta, és az alacsonyabb rendű gombaféle. A boglya belső, többnyire száraz részei valóságos aranybányák. Lakótelepek és lakóparkok, ahol igen különböző állatcsoportok telepedhetnek meg.

RÁGCSÁLÓK – KISEMLŐSÖK

Leggyakrabban és legnagyobb számban rágcsálók vernek tanyát benne. Valami rágcsálnivaló mindig akad bennük, de a pockok és egerek elsősorban azért kedvelik, mert biztonságos menedéket nyújtanak. A kisemlősök viszonylag spéci csoportját adják a cickányok, melyek szigorúan rovarevők, de mivel a boglya alsó fertálya rovarokban gazdag, ők is örömmel telepednek meg, nyílt helyen elsősorban a mezei cickányok, erdőszélben erdei cickányok is (nem mellesleg ők a Föld legkisebb termetű emlősei, a világ legkisebb emlőse is egy cickány, a kisded cickány).

erdei cickány

HÜLLŐK: KÍGYÓK ÉS GYÍKOK

Kígyók és gyíkok is nagy örömmel foglalnak boglyákat, annál is inkább, mert búvóhelyre nekik is szükségük van, ám ellentétben a pockokkal, egerekkel, járatokat nem tudnak készíteni. Különösen kedvez nekik, hogy a boglyáknál nemcsak a boglyában élő rovarokra vadászhatnak, hanem a kisemlősökre is. Utóbbi főként a kígyókra igaz. Elsősorban rézsikló , vízi sikló és erdei sikló . A melegkedvelő gyíkok és a lábatlan gyík . Ők különösen szívesen bújik meg szénakupacok, boglyák alatt. Mindez különösen igaz a telelés időszakában. A boglyáknál alkalmasabb helyet aligha találhatnak. A mély, földalatti üregek, pocok- és vakondjáratok remek telelőhelyek, fagymentesek, de egy boglya alatti üreg még jobb, ott ugyanis a tél folyamán sem áll le teljesen a komposztálódás folyamata, amely hőt is termel, így a boglyák bizonyos zónái nem egyszerűen fagymentesek, hanem némiképp fűtöttek is. 

lábatlan gyík

RAGADOZÓK

Télidőben sok ragadozó választja a boglyákat és kazlakat telelésre. A boglyák telelőhelyet adhatnak a menyéteknek és sünöknek , de a hermelinnek is . 

AZOK, AKIK A BOGLYA-LAKÓKRA VADÁSZNAK

A boglyák remek leshelyek is. Ragadózómadarak, elsősorban ölyvek, vércsék, éjjel baglyok örömmel vadásznak lesből, boglyák tetejéről. Nyílt területen sokszor gondot jelent a ragadozóknak, hogy bár a terület prédaállatban gazdag, de nem találni leshelyeket. Gyakori ragadozó az egerészölyv , de megjelenhet a vörös vércse is . A baglyok közül leginkább három faj járja a területet éjjel . Az erdei fülesbagoly, a macskabagoly, és a kuvik.

Erdei fülesbagoly

A BOGLYA, MINT VIZUÁLIS CSAPDA 

A kaszáló, a magasfüvű rét, a boglyák-kazlak világa sok egyéb fajnak nyújt magas életminőséget. Köztük olyan gyakori fajoknak, mint a cigánycsuk , vagy olyan ritka ékességeknek is, mint amilyen a szalakóta. A ragadozók, baglyok, és gébicsek sokszor vizuális ingerek alapján állnak meg egy-egy helyen. Vagyis egy boglyákkal megtűzdelt rét vagy puszta, sok madár számára messziről is ígéretesnek hat, így gyakrabban jelennek meg ezeken a helyeken – s általában nem is csalódnak.

GÉBICSEK

Míg a tövisszúró gébicsek a tél előtt útra kelnek, és elvonulnak Afrikába, október elején északról megérkezik ide telelni nagyobb termetű rokona, a nagy őrgébics. A „nagyőr” ugyanis elsősorban kisemlősökön él, ezért is képes áttelelni nálunk. Ha ő megjelenik biztosak lehetünk benne , hogy a rancson van élet ! 

További részletek és képek a teljes bejegyzésben .

nagy őrgébics

 
Teljes bejegyzés

2021.12.29

PLANET FÖLD 8K ULTRA HD

/ Menüpont: Nagyvilág

PLANET FÖLD 8K ULTRA HD

Utazza körbe a világot a természet valódi hangjaival és az állatokkal egy drón segítségével ! 

Videó a teljes bejegyzésben

 

Textured World 3D Desktop HD Wallpaper

 
Teljes bejegyzés

2021.12.29

MIÉRT SZERETIK AZ ÁLLATOK A SIMOGATÁST ?

/ Menüpont: Nagyvilág

Amikor hazaérünk egy hosszú munkanap után, hatalmas örömmel tölt el minket, amikor a háziállatunk boldogan rohan elénk. Ilyenkor belefúrjuk ujjainkat a finom, meleg bundájukba, és megsimogatjuk, megvakargatjuk őket. Látszik, hogy a cicánk, kutyánk vagy tengerimalacunk mennyire hálás ezért, de közben azt is érezzük, hogy a szívünk melegséggel telik el. De miért is igénylik annyira ezt a közvetlen mozdulatot? És nekünk miért esik annyira jól egy kedves simogatás? A kutatók most megkeresték a tudományos magyarázatot.

Bár nem minden érintés kellemes, mégis úgy tűnik, hogy szinte valamennyi emlős megegyezik abban, hogy egy hosszabb, finomabb simogatástól határozottan jobban érzi magát. Hogy miért? Az emlősök agyában van egy olyan neuron, ami csak a simogatásra reagál.

simogatás

Erre egy 2013-ban publikált tanulmányban mutatott rá egy kutatócsapat, akik kísérleti egerek segítségével eredtek a simogatás nyomába. Az emlősök agyában rengeteg neuron található, ezek pedig a különféle ingerek széles skálájára reagálnak. Ha egy állat bőrét megcsípjük, megböködjük, vagy megcsapkodjuk, akkor az agyában található neuronok nagy része érzékelni fogja ezt.

A kutatás során kiderült, hogy az MRGPRB4+ nevű neuron csak a gyengéd simogatásra reagál, úgyhogy a tudósok előállítottak egy olyan vegyületet, ami ezt a neuront aktiválta. Azok az egerek, akik megkapták a vegyületet, kevésbé voltak stresszesek, ebből pedig egyenesen következett, hogy a simogatás egyszerre élvezetes és megnyugtató az állatok számára.

simogatás

A kutatók ezt követően úgy modósították genetikailag az egereket, hogy a MRGPRB4+ neuronjaik világítsanak, amikor aktiválják őket, így pedig sikerült bizonyítani, hogy ezek a neuronok a bőrben található szőrtüszőkhöz kapcsolódnak. Mint kiderült, az idegvégződéseik viszonylag távol vannak egymástól, ami megmagyarázza, hogy miért csak a simogatás aktiválja őket. A szőrös háziállatok más emlősökhöz hasonlóan egyszerűen élvezik azt, hogy a neuronok közvetítésével ilyen kellemes érzésekhez juthatnak .

A kutatók úgy vélik, hogy hasonló érzékszervi neuronok léteznek a hasonló tulajdonságokkal rendelkező emberekben és a legtöbb szőrös emlős estében is. Az viszont nem egyértelmű, hogy az evolúció során miért fejlesztették ki az emlősök a simogatás szeretetét.

A tanulmány szerint valószínűleg az lehetett az oka, hogy így nagyobb kedvvel kurkásztak, ami higiéniás szempontból rendkívül fontos, emellett pedig a csoporton belüli bizalmat is növelte, amitől nőtt a túlélés esélye. 

simogatás

A majmok például egymás bundájának átvizsgálásával erősítik a szociális kötelékeiket . Az emberek sem véletlenül fognak kezet egymással, amikor találkoznak és a barátok, családtagok közötti ölelkezés is egy szükséges, ám önkéntelen mozdulat az összetartozás érzésének erősítéséhez. Amikor valakinek megveregetjük a hátát, vagy épp megsimogatjuk a karját, akkor ezekkel az apró gesztusokkal erősítjük meg a családi vagy társadalmi kapcsolatainkat.

Az ilyen viselkedés valószínűleg evolúciós előnyt jelentett, mivel elősegíti az egészséget, a higiéniát, a kötést és a csoportba vetett bizalmat, ezáltal növelve valamennyi tagja túlélési esélyeit.

A KUTATÓK SZERINT AZ MRGPRB4 + NEURONOK AKTIVÁLÁSA ENDORFINOKAT TERMEL, ÉS OXITOCINT BOCSÁT AZ AGYBA, AMI SEGÍT A FÁJDALOMCSILLAPÍTÁSBAN, A RELAXÁCIÓBAN ÉS KÖTŐDÉSEKBEN, MIKÖZBEN IDEIGLENESEN CSÖKKENTI A KORTIZOL (STRESSZHORMON) SZINTJÉT.

A simogatást egyébként nemcsak kapni, hanem adni is jó: egy két évvel ezelőtti kutatás szerint egy kiadós kutyasimogatás után nemcsak a kutya lesz boldogabb, a tevékenység az emberben is felszabadítja a szeretethormonként ismert oxitocint.

További tartalom és képek a teljes bejegyzésben .

simogatás

 

 
Teljes bejegyzés

2021.10.30

Plitvicei-tavak Nemzeti Park télen - 360° VR Videó

/ Menüpont: Nagyvilág

Plitvicei-tavak Nemzeti Park télen - 360° VR Videó

A videó a teljes bejegyzésben található

Plitvicei-tavak télen Horvátország

 
Teljes bejegyzés

2021.08.21

Virtuális utazás a világ körül .

/ Menüpont: Nagyvilág
Teljes bejegyzés

2021.07.29

200 kilósra is megnőhet a világ egyik legnagyobb édesvízi hala .

/ Menüpont: Nagyvilág

Az Amazonas folyóban őshonos arapaima a világ legnagyobb édesvízi hala: három méter hosszúra is megnőhet, testtömege pedig elérheti a 200 kilogrammot is, írja a CNN.

Körülbelül negyedóránként kidugja a fejét a vízből, hogy levegőt vegyen, de egy napig is kibírja élve a vízen kívül. Főként halakkal táplálkozik, de megeszi a madarakat, apróbb emlősöket és gyíkokat is. Zsákmányainak esélye sincs a fogazatos nyelve ellen.

Az evolúciós csodaként emlegetett fajnak ráadásul van egy hatalmas előnye: a kutatók által golyóálló mellényhez hasonlított pikkelyei megvédik őt a piranhák támadásától. Egyedülálló felépítésük még az amerikai légierő figyelmét is felkeltették egykoron.

Az arapaima az állatvilág terminátora, de végzetes hibája az, hogy finom. A helyiek által pirarucunak nevezett fajt az Amazonas tőkehalának is becézik fehér húsa miatt. A hal fontos táplálékforrása a helyi közösségeknek, de Brazília néhány nagyvárosában is előszeretettel fogyasztják éttermekben.

Az 1990-es években állományuk a halászat miatt drasztikusan csökkent, és bár betiltották a kifogásukat, az illegális kereskedelem folytatódott, emiatt az Amazonas egy részéről teljesen eltűntek. De a környezetvédők két évtizede tartó kemény munkájának köszönhetően ma már újra népes a populációjuk.

A halászatnak szigorú szabályai vannak: a helyiek egész évben őrzik a partokat, és illegális portyázókat nem engednek be a területre. Kizárólag augusztus és november között engedélyezett a halászatuk, és minden 1.55 méternél kisebb halat vissza kell engedni a vízbe.

Ahogy az arapaimák száma nőtt, úgy kezdtek el felfedezni új területeket. Becslések szerint ma 1358 tóban 330 ezer egyed élhet, és több mint 400 közösséget vontak be a védelmükbe.

További képek a teljes bejegyzésben .

Arapaima

 
Teljes bejegyzés

2020.12.13

Teotihuacan

/ Menüpont: Nagyvilág / Hozzászólások: 0

Teotihuacan .  

Teotihuacan

Máig nem tudjuk, hogy nevezték az eredeti lakói a várost. Mi volt az igazi neve a Nap-, Hold- vagy a Quetzalcoatl-piramisoknak… Ezek valamikor vörösre voltak festve, akár a gízai piramisok alsó harmada, a Szfinx és a gízai völgytemplomok. A város minden fő szakrális építményének tájolása 15,5 fokkal tér el az északi iránytól keletnek (akár Tulában vagy Chichen Itzában). A teotihuacani 2,3 km hosszú és 40 m széles Holtak Útja mentén 38 kisebb-nagyobb piramis sorakozik.

A város alaprajza egy négyzetes háló, amely a központi, északkelet irányú, több mint egy kilométer hosszú főút, a „Holtak útja” köré szerveződött. Elnevezése az aztékoktól ered, akik azt hitték, hogy az utat szegélyező kisebb, lapos emelvények sírokat takarnak, azonban a régészek szerint ezek az építmények pusztán szertartási célokat szolgáltak. Az út a Hold-piramisnál végződik, kétoldalt templomok romjai sorakoznak. A Nap-piramis 63 m magas, alapja 222×225 m-es. A Hold-piramis valamivel kisebb, de arányaiban szebb. A piramisokat sötétpiros színre festették. A széles főutcát az úgynevezett Fellegvár zárja le, a Tollas Kígyó .

Teotihuacan

Teotihuacan korai történelme ködbe vész, alapítóinak eredete sok vita tárgyát képezi.

Az, hogy a város egy birodalom központja volt-e vagy sem vitatható, befolyása egész Közép-Amerikára jól dokumentált; erre a régészek számos bizonyítékot találtak több helyen is .

Feltételezik, hogy Teotihuacan tulajdonképpen többnemzetiségű államszervezet volt. Mint ipari központ, a város sok és sokfajta mesterembernek adott munkát. A lakosság legnagyobb része földszintes bérházakban lakott, és ugyanitt voltak a dolgozó osztály műhelyei is. A fazekasok, ékszerészek, kőművesek, keramikusok és egyéb munkások termékeit kereskedők juttatták el Közép-Amerika többi területére. Legfontosabb kereskedelmi cikk az obszidián volt. A közemberek szorosan egymás mellé épített, vastag falakkal elválasztott lakásokban éltek, közöttük keskeny utcák és átjárók voltak. A város vezetői és a felsőbb réteg a „Holtak útja” mentén épült, nagyobb és igényesebb házakban laktak. A lakosztályok falait ezer és ezer festmény díszítette.

 Teotihuacan

A Teotihuacan nevet (teōtīhuacān) a nahuatl nyelvet beszélő aztékok adták a városnak, jóval annak elnéptelenedése után. (Az utolsó „a” betűn lévő ékezetet a spanyolok adták hozzá.) A név megközelítő jelentése „az istenek születési helye”. Egy másik fordítás szerint „azoknak a otthona, akik az istenek útját birtokolják” . A város eredeti neve ismeretlen.

Teotihuacan vallása hasonló volt a többi közép-amerikai valláshoz. Ugyanazokat az isteneket imádták: a Tollas Kígyót (az aztékok Quetzalcoatlját), és az Esőistent (az aztékok Tlaloc-ját.

Egyéb információk , további képek és kiegészítések a teljes bejegyzésben .

Teotihuacan 360°-os virtuális kirándulás : 

Teotihuacan. A 2,000 Year Old City

 

 
Teljes bejegyzés

2020.11.25

Csodálatos történet: a róka a fiú legjobb pajtija lett, miután megmentette az életét

/ Menüpont: Nagyvilág / Hozzászólások: 0

Woody, a róka majdnem szőrmeként végezte valakinek a nyakában, de akkor jött a hős megmentő .

Oroszországban manapság is számtalan olyan farm üzemel, ahol azért tenyésztik a rókákat, hogy utána szőrmesálakat készítsenek a bundájukból, Woody-nak, a rókának is ez a sors lett kiosztva. Aztán jött Yaroslav, aki meglátta őt, és azonnal megvásárolta a farm tulajdonosától,
aki Woody árát úgy mérte, hogy mennyit kapott volna a bundájáért.

Yaroslav nem sokat hezitált, azonnal belement az üzletbe, Woody pedig így szabad lett.

a róka és a fiú

A kis róka a fiú háztartásába került, de Yaroslavnak nagyon sokat kellett tennie, hogy meglágyítsa a kis róka szívét, Woody ugyanis nagyon zárkózott volt az első hetekben, semmiféle kontaktust nem tűrt.


Később Yaroslav megtalálta vele a közös nyelvet, majd felhúztak egy Instagram-oldalt is, ahol folyamatosan posztolják, hogy milyen közös programokon vesznek részt. Woody még egy speciális kennelt is kapott a kertbe, amelyben kedvére áshat rókalyukakat.


Yaroslav azt mondja a rókanevelésről, olyan mintha egyszerre tartana egy huncut macskát és egy engedetlen kutyát.

További képek a teljes bejegyzésben .

a fió és a róka

 

 
Teljes bejegyzés

2020.11.12

Hősiességéért aranymedállal tüntették ki Magawát , a bombakereső óriáspatkányt .

/ Menüpont: Nagyvilág / Hozzászólások: 0

Hősiességéért aranymedállal tüntettek ki egy bombakereső óriáspatkányt. A Magawa nevű gambiai óriáspatkány (Cricetomys gambianus) karrierje során 39 aknát és 28 fel nem robbant lőszert szagolt ki.

A PDSA (People’s Dispensary for Sick Animals – Beteg állatokról gondoskodó emberek szervezete) jutalmazta meg Magawát az aranymedállal “életmentő szolgálata iránti odaadásáért, amelyet Kambodzsában a halálos aknák feltárása során tanúsított .

A délkelet-ázsiai országban a feltételezések szerint mintegy hatmillió akna rejtőzhet a földben. Eddig harminc állat kapott ilyen kitüntetést, Magawa az első patkány.

kitüntetett patkány

A hétéves rágcsálót a tanzániai székhelyű, belga Apopo szervezet képezte ki. Az Apopo a HeroRAT (hős patkányok) néven ismert állatokat az 1990-es évek óta képezi ki az aknák és a tuberkulózis észlelésére. A patkányok egyévnyi kiképzés után kapnak tanúsítványt munkaképességükről.

“Valódi megtiszteltetés számunkra az aranymedál. De ugyanúgy nagy dolog a kambodzsai embereknek és minden embernek világszerte, akik szenvednek az aknák miatt” – fogalmazott Christophe Cox, az Apopo vezetője.

Az Apopo közlése szerint a Tanzániában született Magawa 1,2 kilogrammot nyom és 70 centiméter hosszú. Bár ezekkel a méretekkel jóval nagyobb, mint sok más patkányfaj, Magawa még mindig elég kicsi és könnyű ahhoz, hogy ne indítsa be az aknákat, ha elsétál felettük.

bombakereső óriáspatkány

A patkányok a robbanóanyagban lévő egyik kémiai összetevőt érzékelik, tehát a fémhulladékot figyelmen kívül hagyva sokkal gyorsabb keresésre képesek. Amikor megtalálták a robbanószert, megkapargatják a tetejét, ezzel riasztják a velük dolgozó embereket.

Magawa mindössze 20 perc alatt képes átvizsgálni teniszpályányi területet, ez egy fémdetektorral 1-4 napig tartana az Apopo szerint.

Részletesebb tartalom és videó a teljes bejegyzésben .

Óriáspatkány

 
Teljes bejegyzés

2020.10.16

Iguazu, Argentína és Brazília

/ Menüpont: Nagyvilág / Hozzászólások: 0

Szép hétvégét kívánok mindenkinek ezzel a pár gyönyörű képpel ! 

Iguazu, Argentína és Brazília

A spanyolok  a 16. században felfedezték fel ezt a gyönyörű helyet. Több mint 275 vízesés található itt. Az ördög torka nevű vízesés a leglátogatottabb, köszönhetően annak , hogy 80 méter magas és a látogatók 1 méterre meg tudják közelíteni. 

A képre kattintva még rengeteg szép fotóban lehet gyönyörködni .

Iguazu

 

 
Teljes bejegyzés

2020.09.26

A Zhangjiajie erdőpark Kínában

/ Menüpont: Nagyvilág / Hozzászólások: 0

Ezen a helyen, melyről most ejtünk pár szót, a magasság még a szokásosnál is relatívabb értelmet nyer. A kínai Zhangjiajie nemzeti park különlegességei azok a hatalmas kvarc-homokkő oszlopok, amelyek a szubtrópusi erdőből 1000 méter magasságba emelkednek ki. Ezek a természetes felhőkarcolók szinte szó szerint hasítják az eget . A ködös hely hangulata olyan érzést kelt , mintha valamilyen fantasztikus film kellős közepébe csöppentél volna . Az Avatar készítőinek egyébként éppen ez a hely volt a legnagyobb inspirációja.

A további fotókért kattints a képre  !  / Fotók és videók  /

 
Teljes bejegyzés

2020.09.24

Akan Nemzeti Park, Japán

/ Menüpont: Nagyvilág / Hozzászólások: 0

Japán nagy részén egymást érik a milliós metropoliszok. A szigetország régóta küzd a túlnépesedéssel, ennek ellenére hű marad természeti értékeihez, és óriási védett területeket tart fent. Az Akan Nemzeti Park Hokkaido szigetén, 8666 négyzetkilométeren terül el. 1934-ben alapították, névadójának pedig a sziget egyik aktív tűzhányóját választották. A park erdőket, lápokat és tavakat őriz. Utóbbiak egyike azAshu, amelyet a világ legtisztább vizű tavaként emlegetnek.

A további fotók a képre kattintva !  / Fotók , videók és 360° utcaképek . /

Mount Meakan Loop Hike | National Parks of Japan

Into the Wild: Akan-Mashu National Park – Celia in Tokyo

 

 

 

 

 

 

 
Teljes bejegyzés

2020.09.23

Angkor . / Ha gyönyörködni szeretnél . /

/ Menüpont: Nagyvilág / Hozzászólások: 0

Angkor Kambodzsa egyik régiója, mely a hajdani Khmer Birodalom székhelye volt a IX-XV. század között. Angkor nevének jelentése szanszkrit eredetű, s azt jelenti, hogy város. 1431-ben az Ayutthaya-királyság felkelést robbantott ki, kirabolta Angkort, melynek lakói délre, Longvekbe menekültek. 

A titokzatos Angkor Wat

 A kambodzsai Angkor valóban a világ kötelező látnivalóinak egyike. A csodálatos khmer templomok romjai 1992 óta az UNESCO Világörökség védelme alatt állnak. A Khmer Birodalom fénykorában a fővárosnak 600 ezer - egymillió lakója lehetett, több mint a korabeli európai városok bármelyikének. Angkort francia kutatók fedezték fel "újra" a XIX. század közepén.

A további fotók a képre kattintva !  / Fotók , videók és 360° utcaképek . /

Forráskép megtekintése

 
Teljes bejegyzés

2020.09.21

Machu Picchu

/ Menüpont: Nagyvilág / Hozzászólások: 0

A Machu Picchu egy páratlan szépségű és rejtélyes hely, mely évszázadokig érintetlen maradt. Felfedezője, a sokoldalú és kalandos életű polihisztor, Hiram Bingham volt. Amikor meglátjuk az elhagyatott romváros fényképét, felébred a fantáziánk. Kik voltak az inkák? Miképpen talált rá a városra Birgham? Vajon hogyan éltek itt régi lakói és mi az oka, hogy elhagyták? 

További képek megnyitása a képre kattintva .

DECRETO MUNICIPAL Nº 22/2020 CORONAVÍRUS | Coronavírus (COVID-19 ...

Vásárlás: Trefl Machu Picchu 500 db-os (37260) Puzzle árak  összehasonlítása, Machu Picchu 500 db os 37260 boltok

Machu Picchu May Have Lasted Nearly 600 Years Because Incans Purposefully  Built The City Directly On A Fault Line | IFLScience

Machu Picchu: A mysterious City above the Clouds • Report »  outdooractive.com

 
Teljes bejegyzés

2020.09.19

Three Peaks Natúrpark

/ Menüpont: Nagyvilág / Hozzászólások: 0

Többi kép megnyitása a képre kattintva .

 
Teljes bejegyzés