Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.02.10

Élet a szalmában, szénában, pusztán, réten , boglyákban .

A boglyák önmagukban is vonzzák a rágcsálókat, a boglyákban  gyorsan szaporodó pocok-kolóniák alakuljanak ki. A mezei pocok a mezőgazdaság számára kártevő, de gazdag táplálékforrást jelent a ragadozóknak, baglyoknak, ölyveknek, hüllőknek. A boglyavárak a ritkább kisemlősöknek is kedveznek. 

SÜN

A magasfüvű rét az egyik legértékesebb élőhely . A magas fű remek búvóhely, nemcsak rovaroknak, hanem a kisemlősöknek is. Kaszálás után jó darabig számukra a rét „sivár pusztának” számít. Ilyenkor az állatvilág nagy része el is hagyja a kaszálót, és áttelepedik háborítatlan búvóhelyekre.

mezei pocok

Mármost ha a szénát nem viszem le a területről, hanem boglyákba rakom, legalább ezek a boglyák menedéket jelentenek kaszáláskor is. Ha ezek állandó boglyák, ahová évről-évre széna kerül, akkor eleve ezekben, vagy ezek környékén alakul ki a legnagyobb népsűrűség, ismert búvóhelyek már, így a következő kaszálás kisebb megrázkódtatást jelent, és kevesebb állat kénytelen elhagyni a kaszálót.

boglyalakók

MILYEN ÁLLATOKNAK AD OTTHONT EGY BOGLYA?

A boglya önmagában is egy élőhely, méghozzá viszonylag speciális élőhely, mely szintekre tagozódik. A legalsó, talajjal érintkező, s ezért gyakran nedvesedő réteg lassan komposztálódik. Ebben a komposztálódott részben főként a rovarvilág gazdag, sok a giliszta, és az alacsonyabb rendű gombaféle. A boglya belső, többnyire száraz részei valóságos aranybányák. Lakótelepek és lakóparkok, ahol igen különböző állatcsoportok telepedhetnek meg.

szalakóta

RÁGCSÁLÓK – KISEMLŐSÖK

Leggyakrabban és legnagyobb számban rágcsálók vernek tanyát benne. Valami rágcsálnivaló mindig akad bennük, de a pockok és egerek elsősorban azért kedvelik, mert biztonságos menedéket nyújtanak. A kisemlősök viszonylag spéci csoportját adják a cickányok, melyek szigorúan rovarevők, de mivel a boglya alsó fertálya rovarokban gazdag, ők is örömmel telepednek meg, nyílt helyen elsősorban a mezei cickányok, erdőszélben erdei cickányok is (nem mellesleg ők a Föld legkisebb termetű emlősei, a világ legkisebb emlőse is egy cickány, a kisded cickány).

erdei cickány

HÜLLŐK: KÍGYÓK ÉS GYÍKOK

Kígyók és gyíkok is nagy örömmel foglalnak boglyákat, annál is inkább, mert búvóhelyre nekik is szükségük van, ám ellentétben a pockokkal, egerekkel, járatokat nem tudnak készíteni. Különösen kedvez nekik, hogy a boglyáknál nemcsak a boglyában élő rovarokra vadászhatnak, hanem a kisemlősökre is. Utóbbi főként a kígyókra igaz. Elsősorban rézsikló , vízi sikló és erdei sikló . A melegkedvelő gyíkok és a lábatlan gyík . Ők különösen szívesen bújik meg szénakupacok, boglyák alatt. Mindez különösen igaz a telelés időszakában. A boglyáknál alkalmasabb helyet aligha találhatnak. A mély, földalatti üregek, pocok- és vakondjáratok remek telelőhelyek, fagymentesek, de egy boglya alatti üreg még jobb, ott ugyanis a tél folyamán sem áll le teljesen a komposztálódás folyamata, amely hőt is termel, így a boglyák bizonyos zónái nem egyszerűen fagymentesek, hanem némiképp fűtöttek is. 

lábatlan gyík

RAGADOZÓK

Télidőben sok ragadozó választja a boglyákat és kazlakat telelésre. A boglyák telelőhelyet adhatnak a menyéteknek és sünöknek , de a hermelinnek is . 

Vadászgörény

AZOK, AKIK A BOGLYA-LAKÓKRA VADÁSZNAK

A boglyák remek leshelyek is. Ragadózómadarak, elsősorban ölyvek, vércsék, éjjel baglyok örömmel vadásznak lesből, boglyák tetejéről. Nyílt területen sokszor gondot jelent a ragadozóknak, hogy bár a terület prédaállatban gazdag, de nem találni leshelyeket. Gyakori ragadozó az egerészölyv , de megjelenhet a vörös vércse is . A baglyok közül leginkább három faj járja a területet éjjel . Az erdei fülesbagoly, a macskabagoly, és a kuvik.

Erdei fülesbagoly

A BOGLYA, MINT VIZUÁLIS CSAPDA 

A kaszáló, a magasfüvű rét, a boglyák-kazlak világa sok egyéb fajnak nyújt magas életminőséget. Köztük olyan gyakori fajoknak, mint a cigánycsuk , vagy olyan ritka ékességeknek is, mint amilyen a szalakóta. A ragadozók, baglyok, és gébicsek sokszor vizuális ingerek alapján állnak meg egy-egy helyen. Vagyis egy boglyákkal megtűzdelt rét vagy puszta, sok madár számára messziről is ígéretesnek hat, így gyakrabban jelennek meg ezeken a helyeken – s általában nem is csalódnak.

macskabagoly

GÉBICSEK

Míg a tövisszúró gébicsek a tél előtt útra kelnek, és elvonulnak Afrikába, október elején északról megérkezik ide telelni nagyobb termetű rokona, a nagy őrgébics. A „nagyőr” ugyanis elsősorban kisemlősökön él, ezért is képes áttelelni nálunk. Ha ő megjelenik biztosak lehetünk benne , hogy a rancson van élet ! 

nagy őrgébics

Teljes tartalom és forrás : centauriweb.hu

hermelin