Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.12.29

MIÉRT SZERETIK AZ ÁLLATOK A SIMOGATÁST ?

Amikor hazaérünk egy hosszú munkanap után, hatalmas örömmel tölt el minket, amikor a háziállatunk boldogan rohan elénk. Ilyenkor belefúrjuk ujjainkat a finom, meleg bundájukba, és megsimogatjuk, megvakargatjuk őket. Látszik, hogy a cicánk, kutyánk vagy tengerimalacunk mennyire hálás ezért, de közben azt is érezzük, hogy a szívünk melegséggel telik el. De miért is igénylik annyira ezt a közvetlen mozdulatot? És nekünk miért esik annyira jól egy kedves simogatás? A kutatók most megkeresték a tudományos magyarázatot.

Bár nem minden érintés kellemes, mégis úgy tűnik, hogy szinte valamennyi emlős megegyezik abban, hogy egy hosszabb, finomabb simogatástól határozottan jobban érzi magát. Hogy miért? Az emlősök agyában van egy olyan neuron, ami csak a simogatásra reagál.

simogatás

Erre egy 2013-ban publikált tanulmányban mutatott rá egy kutatócsapat, akik kísérleti egerek segítségével eredtek a simogatás nyomába. Az emlősök agyában rengeteg neuron található, ezek pedig a különféle ingerek széles skálájára reagálnak. Ha egy állat bőrét megcsípjük, megböködjük, vagy megcsapkodjuk, akkor az agyában található neuronok nagy része érzékelni fogja ezt.

A kutatás során kiderült, hogy az MRGPRB4+ nevű neuron csak a gyengéd simogatásra reagál, úgyhogy a tudósok előállítottak egy olyan vegyületet, ami ezt a neuront aktiválta. Azok az egerek, akik megkapták a vegyületet, kevésbé voltak stresszesek, ebből pedig egyenesen következett, hogy a simogatás egyszerre élvezetes és megnyugtató az állatok számára.

simogatás

A kutatók ezt követően úgy modósították genetikailag az egereket, hogy a MRGPRB4+ neuronjaik világítsanak, amikor aktiválják őket, így pedig sikerült bizonyítani, hogy ezek a neuronok a bőrben található szőrtüszőkhöz kapcsolódnak. Mint kiderült, az idegvégződéseik viszonylag távol vannak egymástól, ami megmagyarázza, hogy miért csak a simogatás aktiválja őket. A szőrös háziállatok más emlősökhöz hasonlóan egyszerűen élvezik azt, hogy a neuronok közvetítésével ilyen kellemes érzésekhez juthatnak .

simogatás

A kutatók úgy vélik, hogy hasonló érzékszervi neuronok léteznek a hasonló tulajdonságokkal rendelkező emberekben és a legtöbb szőrös emlős estében is. Az viszont nem egyértelmű, hogy az evolúció során miért fejlesztették ki az emlősök a simogatás szeretetét. 

A tanulmány szerint valószínűleg az lehetett az oka, hogy így nagyobb kedvvel kurkásztak, ami higiéniás szempontból rendkívül fontos, emellett pedig a csoporton belüli bizalmat is növelte, amitől nőtt a túlélés esélye. 

simogatás

A majmok például egymás bundájának átvizsgálásával erősítik a szociális kötelékeiket . Az emberek sem véletlenül fognak kezet egymással, amikor találkoznak és a barátok, családtagok közötti ölelkezés is egy szükséges, ám önkéntelen mozdulat az összetartozás érzésének erősítéséhez. Amikor valakinek megveregetjük a hátát, vagy épp megsimogatjuk a karját, akkor ezekkel az apró gesztusokkal erősítjük meg a családi vagy társadalmi kapcsolatainkat.

simogatás

Az ilyen viselkedés valószínűleg evolúciós előnyt jelentett, mivel elősegíti az egészséget, a higiéniát, a kötést és a csoportba vetett bizalmat, ezáltal növelve valamennyi tagja túlélési esélyeit.

A KUTATÓK SZERINT AZ MRGPRB4 + NEURONOK AKTIVÁLÁSA ENDORFINOKAT TERMEL, ÉS OXITOCINT BOCSÁT AZ AGYBA, AMI SEGÍT A FÁJDALOMCSILLAPÍTÁSBAN, A RELAXÁCIÓBAN ÉS KÖTŐDÉSEKBEN, MIKÖZBEN IDEIGLENESEN CSÖKKENTI A KORTIZOL (STRESSZHORMON) SZINTJÉT.

simogatás

A simogatást egyébként nemcsak kapni, hanem adni is jó: egy két évvel ezelőtti kutatás szerint egy kiadós kutyasimogatás után nemcsak a kutya lesz boldogabb, a tevékenység az emberben is felszabadítja a szeretethormonként ismert oxitocint.

Ez a „kémiai koktél" könnyedebb állapotba hoz minket és a háziállatainkat egyaránt, megszabadít az agressziótól, és örömérzetet okoz. A simogatás emellett nagymértékben aktiválja a neuronokat a szomatoszenzoros kéregben, ami idővel egyre intenzívebbé válik. A kutatók szerint az agyi aktivitás növekedése fokozza a szubjektív örömöt, és egyfajta jutalomérzetet generál az agyban.

Teljes tartalom és forrás :    origo.hu    és    index.hu

simogatás

 

simogatás