Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tudomány és technika

Nemzeti kiberkoordinátor: jövő év végére elkészülhet az új kiberbiztonsági  stratégia | [-] mínuszos.hu

 

Cikkek

2021.08.14

A FÁK GOMBÁKON KERESZTÜL KOMMUNIKÁLNAK EGYMÁSSAL

/ Menüpont: Tudomány és technika

Bár A Gyűrűk Urából ismert entek, a komótosan bandukoló és még komótosabban beszélgető faszerű élőlények legjobb tudomásunk szerint a valóságban nem léteznek, azért a hagyományos fáink is jóval kommunikatívabbak, mint amit egy könnyű erdei séta során kinéznénk belőlük.

A fákat, és egyébként más növényeket is összeköti ugyanis a gombafonalak föld alatt húzódó sűrű hálózata, a micélium, mint valami erdei internet kábelrengetege. Na és mire jó ez a rejtett hálózat? Nagyjából arra, amire minden más kommunikációs platform: lehet rajta keresztül információt megosztani, segíteni másoknak .

A FÁK GOMBÁKON KERESZTÜL KOMMUNIKÁLNAK EGYMÁSSAL

A növények 90 százaléka kölcsönösen kedvező szimbiózisban él a gombákkal, a jelenségnek neve is van: úgy hívják, hogy mikorrhiza, ami görögül azt jelenti, gombás gyökér. A gombafonalak segítségével a növények például képesek jelezni, ha veszélyt érzékelnek, illetve tudnak a megszorult társaknak tápanyagot küldeni, a nem szívesen látott szomszédokat pedig mérgező vegyületekkel fúrják.

Persze a gombák se önzetlenül játsszák a futár szerepét. Hasznos anyagokat (nitrogént, foszfort) szállítanak a behálózott növényeknek, és a vízfelvételben is segítik őket, cserébe tápanyagot kapnak tőlük szénhidrát formájában. Így éldegélnek kölcsönösen egymásra utalva, kicsit úgy, mint az Avatarban a na'vik bolygójának, Pandorának a flórája.

A FÁK GOMBÁKON KERESZTÜL KOMMUNIKÁLNAK EGYMÁSSAL

A nagyobb fák a hálózaton segíthetik a fiatalabbakat a túlélésben. Más növényekkel viszont versenyeznek a tápanyagokért, nekik nem élelmet, hanem mérgező anyagokat küldenek, hogy nehezítsék a dolgukat. Ezt a tiltó-tűrő-támogató magatartást hívják allelopátiának.

Amikor viszont nemkívánatos élőlények, például kártékony gombák vagy rovarok kerülnek egy növényre, az a hálózaton keresztül kémiai jelekkel figyelmezteti a társait a veszélyre, hogy azok már felkészültebben, felturbózott védelemmel nézhessenek szembe a támadással. 

Bővebb tartalom a teljes bejegyzésben olvasható .

A FÁK GOMBÁKON KERESZTÜL KOMMUNIKÁLNAK EGYMÁSSAL

 
Teljes bejegyzés

2021.06.06

Vakond gond , mint örök téma

/ Menüpont: Tudomány és technika

A VAKOND

A vakond gond örök téma volt, van, és lesz is, hosszú ideig .

A vakond olyan helyen él, illetve előszeretettel tartózkodik, ahol a föld bővelkedik a talajlakó élőlényekkel. A kedvenc csemegéje, a földigiliszta, emellett a kártékony cserebogár pajor, drótféreg, lótücsök, mocskospajor, százlábú stb. De megfogja, és elfogyasztja, a földi járatában tévedt mezei pockot, vagy házi egeret is. 
Féktelen nagy étvágya van, egy nap alatt, - nem egy szakcikk is, megemlíti - hogy a saját testsúlyának megfelelő táplálék mennyiséget képes elfogyasztani.

A rovarok, ahogy talaj hőmérséklete nő, úgy közelednek a talaj felszínéhez, és a vakond ezt a mozgást követi. 

A vakond okos állat, mindig visszajön a táplálékban gazdag területére.

Viccesen : Mit tehetünk, ha minden próbálkozásunk kudarcot vall?

" Kivárjuk, míg a vakondok odébbállnak. Ahogy jöttek, úgy el is mennek. Ez persze évekbe telik. Közben talán meg is békélünk a jelenlétükkel. Esetleg kertünket a világörökség részének tekintjük, látogatókat hívunk, belépődíjat szedünk. "

Részletes tartalom és tanácsok a teljes bejegyzésben .

 

vakond - krónika

 
Teljes bejegyzés

2020.11.28

A repülőgépekre veszélyes darázs, amely talán már légi katasztrófát is okozott

/ Menüpont: Tudomány és technika / Hozzászólások: 0

A Pachodynerus nasidens egy olyan, a Csendes-óceán környékén elterjedt, invazív darázsfaj, melynek egyedei előszeretettel költöznek apró lyukakba. Olyan apró lyukakba, amilyenek például a repülőgépeken is találhatóak, és nagyon nem jó, ha eltömődnek.

Brisbane Ausztrália harmadik legnagyobb városa, és 2013. november 21-én egy Airbus A330-200 repülőgép próbált a levegőbe emelkedni a helyi reptéren. Azonban a pilóták már a kifutón érzékelték, hogy valami nem stimmel: a műszereken fura sebességadatok jelentek meg. A gép két óra késést követően ismét megkapta a felszállási engedélyt, ám a kifutón, amikor az Airbus épp készült a levegőbe emelkedni, a sebességmérő ismét megőrült. Ekkor már nem lehetett mást tenni: a gép felszállt, de mivel a műszerek továbbra is hibásan működtek, a pilóták segélyüzenetet adtak le, majd visszafordultak a géppel, és végül biztonságos kényszerleszállást hajtottak végre. Az alaposabb vizsgálatok során egy darázs maradványát találták meg a Pitot-csőben.

A Pitot-cső, vagy teljes nevén: Pitot–Prandtl-cső egy nyomásérzékelő műszer, amellyel az áramlások sebességét lehet mérni. A repülőgépeken ez a sebességmérő készülék, és mint ilyen, a megbízható működése kiemelten fontos a járat biztonságos közlekedése szempontjából.

Persze felmerül a kérdés, hogy mennyire rendszeresen költöznek ezek az állatok ezekbe a csövekbe, és okozhatnak-e az imént leírtnál is komolyabb problémát. A Pachodynerus nasidens szerepe felmerült egy tényleges légi szerencsétlenség kapcsán. 1996 februárjában egy Boeing 757-es emelkedett fel a Dominikai Köztársaság repteréről, majd nem sokkal később le is zuhant. A fedélzeten tartózkodó 189 ember mind az életét vesztette. A baleset azért történt, mert a pilóták rosszul ítélték meg a gép sebességét, amit a Pitot-cső meghibásodása okozhatott. A meghibásodás okaként ekkor a darazsat jelölték meg, de mivel a Pitot-cső sosem került elő a roncsok közül, ezt biztosan nem lehet kijelenteni.

A Pachodynerus nasidens invazív faj , a 10-12 milliméter hosszú darázs magányosan él, önmagának pedig résekben és nyílásokban épít fészket. Azonban ahogy az egy friss kutatásból kiderül, ez az állat viszonylag gyakran okoz problémát azzal, hogy házának egy-egy Pitot-csövet választ. 2013 novembere és 2019 áprilisa között 26 olyan incidens történt, mely a darázshoz köthető. Ezek egy részében volt szükség vészhelyzeti eljárásokra, mint amilyen például a kényszerleszállás. Mindez annyiból igen veszélyes, hogy az állatvilág jelentette kihívások nagy részét, így például a madarak okozta kihívásokat a repterek már megtanulták orvosolni. Azonban az aránylag friss fenyegetést jelentő, invazív darázs egyelőre még meg tudja a szakembereket lepni.

A mostani kutatásban különböző, valódi gépeken is használt Pitot-csövek 3D-nyomtatott mását helyezték el Brisbane repülőterének a különböző pontjain. Az eredmények ijesztőek: a 39-hónapos vizsgálat alatt 93-szor tömítette el egy-egy darázs a Pitot-cső mását. Ráadásul az állatok az összes csőbe beköltöztek, kivéve a legkisebb, 3 milliméteres nyílással rendelkezőeket. 

A tanulmány szerint a repterek a legeredményesebben úgy küzdhetnek meg a problémával, ha a várakozó gépek Pitot-csöveit befedik, illetve csapdákkal megpróbálják a darázspopulációt csökkenteni a repülőtér környékén.

További fotók a teljes bejegyzésben .

Pitot-cső

 

 
Teljes bejegyzés

2020.11.16

Az eddigi legjobb válasz arra, hogy hány Földhöz hasonló exobolygó létezhet a Tejútrendszerben

/ Menüpont: Tudomány és technika / Hozzászólások: 0

A Kepler-űrtávcső adatainak nemrég elvégzett teljes elemzése legalább 300 millió Föld méretű exobolygó létezésére utal a Naphoz hasonló csillagok lakhatósági zónájában, a saját galaxisunkban. 

A Kepler-űrtávcsövet néhány évvel ezelőtt nyugdíjazták, de az általa gyűjtött adatok elemzése még folyik. 

A küldetés elsődleges célja az volt, hogy megbecsülje a Földéhez hasonló pályán, a Naphoz hasonló csillagok körül keringő, Föld méretű bolygók számát. A NASA és a SETI kutatóiból, egyetemi oktatókból, a Kepler-küldetés korábbi kutatóiból és bolygóvadászokból álló kutatócsoport statisztikai elemzést végzett, felhasználva a Kepler bolygóadatbázisát és az Európai Űrügynökség Gaia űrszondájának csillagokról rögzített adatait is. Arra az eredményre jutottak, hogy galaxisunkban a Naphoz hasonló csillagok nagyjából fele rendelkezhet lakhatósági zónában lévő kőzetbolygóval.

Exoplanet-hunting TESS

Michelle Kunimoto (MIT), a kutatócsoport tagja szerint a most közölt eredmény megbízhatóbb, mint a korábbiak: „A legtöbb korábbi becslés során nem vették figyelembe, hogy nagyobb vagy kisebb valószínűséggel találhatunk bolygókat a különböző hőmérsékletű csillagok körül.” – mondja.

A Kepler küldetés során úgynevezett tranzit módszerrel kutattak: az eljárás lényege, hogy a csillag fényének átmeneti halványodását keressük, ami annak a jele, hogy egy bolygó halad el a csillaga és a Föld között. Ezzel a technikával ezernyi bolygót fedeztek fel, ám a csillagukhoz közel keringő gázóriásokra könnyebb rátalálni, mint a távolabb keringő, Föld méretű bolygókra. Bizonyosan sok kőzetbolygót elvétett a Kepler is.

Earth

Bryson és csapata figyelembe vette ezt az effektust, és a Kepler bolygóészlelési munkafolyamatával dolgozott, amely egy jól kialakított rendszer volt a bolygójelöltek megerősítésére és a korábban elvétett bolygók megtalálására. Tapasztalatból tudták, mely halványodásokat okozták fedési kettősök, csillagtársak, vagy más rendszerek bolygói. Az elszigetelt halványodásokról néha kiderült, hogy a csillaguktól távolabb keringő bolygó okozza őket.

„Kitaláltunk egy módot arra, hogy megtudjuk, hány bolygó hiányzik. Hatalmas számról van szó.” – magyarázza Bryson. „Ezután meg kellett tudnunk, hogy hány hamis pozitív találat volt. Ez is hatalmas szám.” Az adatok birtokában a kutatócsoport megbecsülte a legalább 0,5, de legfeljebb 1,5 földtömegű kőzetbolygók számát a Naphoz hasonló csillagok lakhatósági zónájában. A kutatócsoport két különböző technikával elemezte a csillagokról és bolygókról szerzett adatokat, és vetette össze az eredményeket. Egyeztek.

„Megkönnyebbülés volt, hogy az eredmény ésszerű volt. Nem is túl sok, de nem is kevés bolygó.” – mondja Bryson.

Legalább 300 millió !

Kepler

Az eredményeket közlő tanulmány, amelyet a The Astronomical Journal folyóirat fog közölni, legalább 300 millió, lakhatósági zónában keringő kőzetbolygót valószínűsít a Tejútrendszerben. Ezek közül egy maroknyi alig néhány fényévre van a Földtől. Ez az eredmény azt feltételezi, hogy az az égterület, amelyet a Kepler négy éven át figyelt, reprezentálhatja az egész galaxist.

További részletek és képek a teljes bejegyzésben .

 
Teljes bejegyzés

2020.09.06

ZOMBI APOKALIPSZIS IDEJÉRE - HA MAD MAX AUTÓJA KEVÉS LENNE

/ Menüpont: Tudomány és technika / Hozzászólások: 0

ZOMBI APOKALIPSZIS IDEJÉRE - HA MAD MAX AUTÓJA KEVÉS LENNE

Az Egyesült Államokban társadalmi, történelmi és persze praktikus okokból mindmáig az egyik legnépszerűbb kategória a pick-up truck.

A ragaszkodás érthető, hiszen ez az a járműosztály, ahol a vevők a tartós, megbízható és strapabíró szerkezeteket keresik. Bizonyos tulajdonosoknak azonban nem elég a megbízhatóság, örült megoldásokra is szükségük van. Egyre felkapottabb és népszerűbb a bringatrailer.com online aukciós oldal, ahol sok eladó hirdeti meg eladósorba került autóját. Itt hirdették meg ezt a különleges Toyota Tundra modellt is, amelyet gazdája egy rendkívül alapos átépítés és tuning után kínált fel eladásra. A 2013-as évjáratú Tundra láttán olyan érzése van az embernek, mint amikor egy rég nem látott ismerőssel találkozunk, aki nagyon megváltozott, máshogyan öltözik, új a hajszíne és a frizurája, és alaposan kigyúrta magát – a tulajdon anyja se ismerne rá. Nos, a Tundra is igazi kuriózum lett.

.......

2013_toyota_custom_military_expedition_style_tundra_1592229827109deimg_7038-scaled

 

 

 
Teljes bejegyzés

2020.08.15

Android játékok és programok futtatása PC-n .

/ Menüpont: Tudomány és technika

Android játékok és programok futtatása PC-n .

A NoxPlayer egy teljes értékűen használható Windows rendszerekre tervezett Android Emulátor szoftver, amivel kipróbálhatod a legújabb játékokat, alkalmazásokat, amellett hogy olyan élményt biztosít mintha a mobilodat használnád. A Google Play integrációjának köszönhetően rengeteg App válik kipróbálhatóvá. Free alkalmazás. Játékvezérlő eszköz támogatással.

Ezzel az ingyenes, remek alkalmazással olyan lehetőségek válnak elérhetővé, amire eddig csak akkor volt módod ha Android rendszert futtató készülékkel rendelkeztél. A NoxPlayer egy teljes értékű, korszerű Android Emulátor.

Descargar emulador de Android BlueStack

A NoxPlayer Google Play szolgáltatásán belül új alkalmazásokat szerezhetsz be ahol a kínálat teljes mértékben egyezik a táblagépek, illetve mobiloknál tapasztalt felhasználói élménnyel, sőt sokkal gazdaságosabb erőforrás eloszlást kapunk cserébe.

A NoxPlayer nevű alkalmazással a számítógépeden próbálhatod ki a legújabb játékokat, alkalmazásokat, teljesen egyedi felhasználói élmény biztosítása mellett. Az Android Emulátor rendszeres fejlesztés alatt áll, minden esetben a legújabb Android kernelt használhatod. Windows 10 rendszerre is… Ingyenes változat.

NoxPlayer 6.6.1.1 - Download for PC Free

 
Teljes bejegyzés

2020.08.13

Hamarosan repülő autók közlekedhetnek New Hampshire-ben .

/ Menüpont: Tudomány és technika

Hamarosan repülő autók közlekedhetnek New Hampshire-ben .

Az Egyesült Államokban elsőként New Hampshire engedélyezi a futurisztikus járművek közlekedését.

1788-ban ez a tagállam volt az első, amelynek alkotmánya lett, most pedig úgy tűnik, más területen is úttörők lesznek. Elfogadták ugyanis a Jetson elnevezéssel emlegetett törvényjavaslatot, melynek értelmében a jövőben futurisztikus járművekkel is lehet majd találkozni a közutakon. 

2019: JÖN A REPÜLŐ AUTÓ! Vajon a teraszon tudok vele parkolni ...

 

 
Teljes bejegyzés

2020.08.11

A természeti környezet átalakítása a betegségeket terjesztő állatoknak kedvez egy új kutatás szerint .

/ Menüpont: Tudomány és technika

A természeti környezet átalakítása a betegségeket terjesztő állatoknak kedvez egy új kutatás szerint .

z erdők, legelők és sivatagos területek városokká és mezőgazdasági területekké alakítása nagyon sok vadon élő faj kipusztulásához vezet, miközben kedvező feltételeket teremt olyan állatoknak, amelyek nagyobb valószínűséggel hordoznak fertőző betegségeket - állapították meg brit kutatók.    
Az eredményeink azt mutatják, hogy azok az állatok maradnak az ember lakta területek közelében, amelyek nagyobb valószínűséggel hordoznak az emberre is veszélyes fertőző betegségeket" - mondta Rory Gibb, a University College London (UCL) munkatársa.    
A vadállatokkal való szoros érintkezés - vadászat, kereskedelem vagy az élőhelyeik zsugorodás révén - az új betegségek felbukkanásának fokozott kockázatát hordozza magában. 
Vajon melyik a legintelligensebb állat? - Ecolounge
 
Teljes bejegyzés